Hlavní obsah

Judista Krpálek věnoval medaili mrtvým kamarádům

PAŘÍŽ

Judista Lukáš Krpálek vybojoval na mistrovství světa mezi muži pro Česko první medaili po 20 letech, ale věnoval ji na Slovensko. Na nedávném memoriálu na počest zesnulého judisty Zoltána Pálkovácse slíbil, že přiveze medaili a svůj slib dodržel. Bronz z kategorie do 100 kilogramů zároveň věnoval kamarádovi z dětství, který rovněž předčasně zahynul.

Foto: Yves Herman, Reuters

Radost judisty Lukáše Krpálka z bronzové medaile na mistrovství světa v judu.

Článek

"Týden před šampionátem jsem byl na memoriálu Zoltána Pálkovácse, kde jsem slíbil, že pro něj získám medaili. Takže tu medaili chci věnovat jemu a jednomu mému kamarádovi z dětství, který také předčasně zemřel," uvedl Krpálek v rozhovoru pro ČTK a Radiožurnál. "A moc děkuji rodině a všem, kteří se podíleli na mé přípravě. Ať už na USK, v Čechách či na Slovensku," dodal.

Sám v zisk medaile dlouho nevěřil. "Kdyby za mnou někdo přišel před šampionátem a řekl mi, že budu třetí, tak bych tomu nevěřil. Popravdě ani nevím, co na to říct. Je to skvělý pocit," řekl Krpálek, který si užíval ovací v zaplněné pařížské hale Bercy. "Bylo nádherné vstoupit před tou narvanou halou na stupně vítězů. Kdyby se to povedlo zopakovat, bylo by to nádherné," uvedl.

Další úspěch by mohl přijít už příští rok na olympijských hrách v Londýně, kde si dnešním třetím místem pojistil účast. Díky 200 bodům se posunul v žebříčku na deváté místo a na olympiádě má jistou účast prvních dvaadvacet judistů. "Teď už mám tu účast stoprocentně jistou. Čeká nás velká příprava směrem k olympiádě. Věřím, že tam něco podobného zopakuji, ale bude záležet, jak kdo bude připravený. Každopádně mě teď budou soupeři brát jinak," nepochybuje.

Vítězství si cení o to více, že porazil dva mistry světa Korejce Hwanga He-tae a Belgičana Elka van der Geesta. "Bylo to hodně těžké. Už od prvních kol jsem měl silové borce, což člověka hodně vyčerpá. Dal jsem do toho všechno. Porazit takové borce je velmi cenné," prohlásil.

Forma od začátku turnaje

Připsal si i skalp Gruzínce Levana Žoržolianiho, kterému oplatil porážku z mistrovství Evropy. "Na Evropě mě porazil, protože jsem předtím dostal do hlavy a nebyl jsem na tom dobře," řekl Krpálek. Ale i dnes měl namále. "Sešli jsme se ve chvatu, kdy jsme chtěli oba bodovat, povedlo se to jemu. Rozhodčí mu klidně mohli dát ipon, ale rozhodli se pro wazari, protože viděli, že jsem tam byl v chvatu i já. Pak jsem se naštval a snažil se se ho vší silou porazit."

Formu potvrzoval od začátku turnaje. "Nejprve jsem chytil Kamerunce, který je hodně silový. Šel jsem do toho ale ostře a podařilo se mi ho hodit na hezké osoto, přešel jsem do svého oblíbeného držení a udržel jsem ho," popsal Krpálek svůj první zápas. "Pak Ukrajinec, který je také hodně silový a pere se na stejnou stranu jako já, což mi nevyhovuje. Ale popral jsem se s tím a hodil jsem ho na krásný ipon. Mohlo se sice stát, že by mi ho nedali, protože to bylo na hranici s autem, ale začal jsem ještě na žíněnce. Potěšilo mě, že jsem to zvládl tak rychle a ušetřil síly do dalších bojů," dodal.

Pak přišel na řadu Hwang He-tae, který vyhrál mistrovství světa už v roce 2003. "Je to velmi zkušený judista. Předtím jsem se s ním pral třikrát a on mě dvakrát porazil, takže teď je to dva dva. Těší mě, že jsem ho porazil zvláště na mistrovství světa, kde jde o hodně bodů. Byl to hodně dramatický zápas, kde chvat střídal chvat, ale ipon jsem dal já," dodal.

Na Kazacha Maxima Rakova už nestačil. "Je to velmi zkušený borec, na mě až moc zkušený. Přesto jsem se dostal do prodloužení, což mě těší. Už jsem byl moc unavený z duelu s Hwangem. Navíc mě Rakov párkrát přiškrtil a už jsem měl namále, abych nevzdal," přiznal.

Rakov byl nepříjemný i svým stylem. "Je hodně zákeřný a vychytralý. Má hodně dobrý boj o úchop a pořád sebou cuká, což je pro soupeře hodně unavující. On už byl taky před umřením. Škoda," litoval Krpálek.

Reklama

Související témata: