Hlavní obsah

Horolezecký festival ovládli Poláci, u diváků vyhrálo pískařské retro

TEPLICE NAD METUJÍ

Uplynulý víkend v Teplicích nad Metují ovládl tradiční rej Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu a městečko ve východních Čechách po čtyři dny prakticky nešlo spát. V pořadí již 28. ročník přehlídky nabídl kvalitu po všech stránkách – počínaje soutěžními snímky, sportovními akcemi pokračuje a společenskou zábavou konče.

Foto: Sport.cz

Ceny pro vítěze Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu v Teplicích nad Metují.

Článek

Festival odstartoval ve čtvrtek vernisáží výstavy fotografií Nemocnice na konci světa přibližující vznik a fungovaní české polní nemocnice v horách Pákistánu po ničivém zemětřesení v roce 2006. Současně byla instalována fotografická vzpomínka na letos zemřelou Zorku Prachtelovou, která je mnohými označována za nejlepší českou lezkyni všech dob. Filmový maratón, který trval až do sobotní noci, pak odstartovala projekce legendárního amerického filmu Jump! z prostředí českých pískovců, v němž manželům Prachtelovým patřila jedna z hlavních úloh.

A jak soupeření 39 filmů od tvůrců z 12 zemí dopadlo? Hlavní cenu si od poroty, kterou vedl známý dokumentarista Steve Loveček Lichtag, vysloužil polský snímek Co se stalo na ostrově Pam mapující dobrodružství horolezeckého páru na nejvyšším přímořském útesu světa v Grónsku. Cenu za nejlepší horolezecký snímek získal francouzský film Jiná tvář Ganéše a a cenu za nejlepší dokumentární film získal australský Po stopách Čnigischána: v kůži vlka. Cenu města získal český film Stopy písku a u diváků nejvíce bodoval retrosnímek Tenkrát v Ráji aneb Damals im Paradies, který s patřičným vtipem a nadhledem přiblížil historické dobývání legendární pískovcové věže Kobyla v Příhrazích.

Patřičnému zájmu se těšily tradiční přednášky. Letos do Teplic mj. přijel významný španělský lezec Dani Andrada a na dvacet let starý prvovýstup Nortonovým kuloárem na Mount Everest zavzpomínal prvních Čech na nejvyšší hoře světa Leopold Sulovský.

Vrcholem sportovních aktivit provázejících festival byl Český pohár v boulderingu (vítězové Ondřej Nevělík a Nelly Kudrová) a tradiční cross Teplickými skalami, který se běžel již poosmnácté. Nechybělo chození po tzv. slacklajnách, na nichž jsou k vidění stále bláznivější kousky, a velkému zájmu se těšila i soutěž ve visu na kládě, stejně jako celá řada dalších doprovodných aktivit v městském parku.

Výsledky 28. ročníku MHFF
Hlavní cena
Co sie wydarzylo na wyspie Pam (Co se stalo na ostrově Pam, Polsko)
Nejlepší horolezecký film
Les Dessous de Ganesh (Jiná tvář Ganéše, Francie)
Nejlepší dokumentární film
On the trail of Ghengis Khan: in the skin of a wolf (Po stopách Čingischána: v kůži vlka, Austrálie)
Zvláštní cena poroty
Point of no return (Odkud není návratu, USA)
Cena města
Stopy písku (ČR)
Cena diváků
Tenkrát v ráji aneb Damals im Paradies (ČR)
Cena mediálního partnera lezec.cz
Ahoj a díky za lezení (ČR)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články