Hlavní obsah

Milióny lidí poženou Poláka v ringu. Adamek touží sesadit Vitalije Klička

PRAHA

Postaví se do fronty, která už osm let nese stejný a neblahý ortel - nespěšná? Naposledy porazil boxera Vitalije Klička Lennox Lewis v roce 2003. Za pár dní se pokusí zahýbat s historií Tomasz Adamek. Polák doma 10. září vyzve Ukrajince, obhájce světového titulu v těžké váze organizace WBC. Souboj třetího a druhého podle žebříčku boxrec. com.

Foto: tomaszadamek.com

Vitalij Kličko (vlevo) a Tomasz Adamek před titulovým zápasem

Článek

„Jsem rychlejší než Vitalij, jsem psychicky silnější. Vážím si ho, ale myslím si, že jsem pro něj nepříjemný soupeř. Moje země mi věří, to je pro mě hodně důležité, v Polsku mi budou fandit milióny lidí,“ citoval Adamka chempionat.ru.

Vratislav zažije souboj dvou zkušených borců. Čtyřicetiletý Ukrajinec Kličko, který narostl do výšky 202 centimetrů. V profiringu vybojoval 42 duelů, 2 prohrál. Čtyřiatřicetiletý Polák Adamek bude v prestižní bitvě o 15 centimetrů menší. Vyhrál 44 klání, jedno nezvládl, to se psal začátek roku 2007, tehdy ho udolal Chad Dawson. Od té doby prošel třinácti duely jako vítěz.

Postaví se proti sobě i dvě přezdívky soupeřů. Z Polska Žulová hlava proti němu vyšle své nejlepší boxerské umění Ocelová pěst. „Adamek je tvrdší než Haye,“ řekl Vitalij na adresu Adamka. Glosoval Brita Davida Haye, kterého o světový pás porazil Vladimir, mladší z bratrské dvojice Kličků. Přirovnání, které potěší, ale nevyhraje titul.

Ukrajinský boxer Vitalij Kličko (vlevo) knokautuje Kubánce Odlaniera Solíse.foto: ČTK/AP/Michael Probst

Boxerský galavečer proběhne na novém stadiónu pro 42 tisíc fanoušků v polské Vratislavi, zápas Kličko - Adamek bude přenášen do 110 zemí. "S každým tréninkem jsem lepší, stále se učím, trénovali jsme deset týdnů. První dva na fyzičce, poté v Pensylvánii box. Pracovali jsme hodně na rychlosti,“ prozradil Adamek. Právě on patří mezi nejrychlejší bojovníky v těžké váze. Jeho šance na úspěch není vůbec nulová.

„Na velikosti nezáleží, důležitá je statečnost. Vím, jak Vitalije porazit. Teď bude mít proti sobě soupeře se silnou vůlí a schopností vyhrát,“ vzkázal Adamek.

Reklama