Hlavní obsah

Knapková nesundala zlatou medaili z krku. Nauč se říkat "ne", radil jí Synek

PRAHA

Ojedinělý zisk zlata a stříbra z veslařského mistrovství světa oslavili čeští skifaři společně při devítihodinové cestě autobusem ze Slovinska domů. Šampiónka Miroslava Knapková přitom měla celou dobu nejcennější medaili na hrudi.

Foto: Ivana Roháčková, ČTK

Skifařka Miroslava Knapková se zlatou medailí mistryně světa.

Článek

„Nesundala jsem ji od chvíle, co mi ji na Bledu pověsili na platu na krk. Prý se říká, že ji musím nosit čtyřiadvacet hodin, aby příště byla znovu. Sice jsem se v noci málem uškrtila, ale dalo se to zvládnout,“ smála se Knapková, když na domácí oslavu do loděnice pražské Slavie přijela společně s čerstvým vicemistrem světa Ondřejem Synkem přívozem přes Vltavu.

Mirko, děkujem

„Mobil mám plný krásných zpráv, dojemné bylo blahopřání od táty přímo na Bledu. Viděl mě závodit letos poprvé a řekl mi, že jsem šikovná holka,“ řekla 30letá skifařka, které velikou radost také udělalo, když celá výprava veslařů při odjezdu z dějiště MS skandovala: „Mirko, děkujem!“

„Tam brečelo víc chlapů než ženských. Všichni jí to moc přáli,“ říkal šéftrenér Přemysl Panuška. „S velikou soupeřkou Karstenovou jsem pak seděla na dopingu a překvapila mě řečí, že věděla, že nevyhraje, ale že to přála nejvíc mně,“ usmála se Knapková. „To mně teda Drysdale nic takového neříkal. U něj bylo spíš znát, jak na mě byl namotivovaný,“ tvrdil Synek o novozélandském soupeři, který si po velké bitvě vzal titul zase zpátky.

Skifařka Miroslava Knapková se zlatou medailí mistryně světa.foto: ČTK/Ivana Roháčková

Oslavu na cestě domů si loňský mistr světa na skifu užil. „Sice nemůžu moc mluvit, protože jsme hodně zpívali, ale pamatuju si všechno,“ tvrdil Synek. „Kluci zpívali pěkně a já s nimi, některé pasáže jsem ale radši jako slušné děvče vynechávala,“ culila se Knapková. Panuška upřesnil, že autobusem zněly hlavně národní písně. „Ale něco se musí vypípat, protože jsme tam dělali drobné úpravy textu,“ prozradil skifař.

Nejvíce se podle všech při oslavě činil trenér šampiónky Tomáš Kacovský. „Museli jsme na jeho stavu ale trochu zapracovat,“ žertoval Synek, jenž cestou stihl dát Knapkové i rady, jaké to je být světovým šampiónem a co z toho vyplývá. „Říkal jsem jí, že se musí naučit říkat ne a nesmí se tím nechat pohltit. Sport pro ni musí zůstat prioritou, teprve pak lze brát další věci.“

Nejcennější medaili kariéry se Knapková chystá umístit doma do knihovny. „Je prosklená a mám v ní jednu část vyhrazenou na všechny věci, co si spojím se závodem nebo s nějakou cestou. Na Bled tam bude nejkrásnější památka, a jak se tak na to zlato na krku pořád dívám, tak mi konečně dochází, že jsem si splnila velký závodní sen,“ prohlásila skifařka.

Psychologa nechtěla

Trenér pro ni během sezóny najal psychologa, jenže Knapkové se do toho po zkušenostech z minula nechtělo a nakonec vše bylo úplně jinak. „V předchozích letech to pokaždé dopadlo tak, že mi psycholog oznámil, že mně nemá s čím moc pomoci, že v kritických okamžicích neselžu. Tak jsem letos řekla, že by si ho mohl spíš vyzkoušet trenér.“

Kacovský souhlasil, neboť četl, jak trenér amerických golfistů při Ryder Cupu využil rady psychologa, aby lépe působil na své svěřence. „Chtěl jsem třeba vědět, jak s Mirkou mluvit. Univerzální rada zněla, že to má v hlavě srovnané, ať ji nechám být,“ řekl kouč. „Na Bledu jsem od něj cítila jiný přístup. Vždycky s blížícím se vrcholem byl i on ve stresu, tentokrát se mi zdál v pohodě a daleko klidnější, což samozřejmě působilo i na mě,“ tvrdila Knapková.

Vítěznou formu a nabité sebevědomí chce prodat už příští týden na mistrovství Evropy. „Na mých plánech jet do Bulharska na Evropu zlato nic nezměnilo, i když jisté tam nic nemám. Nemyslím si, že bych riskovala renomé šampiónky, je to pro mě výzva,“ řekla. „Mirka nemá problém se nachystat, to spíš soupeřky by měly být otrávené, že tam přijede,“ usmál se trenér.

Reklama