Hlavní obsah

Letecký akrobat Šonka zazářil na mistrovství světa

Na 26. mistrovství světa v letecké akrobacii zazářil český pilot Martin Šonka. V kategorii Unlimited získal stříbrnou medaili za Freestyle. Úspěch je o to větší, že tato soutěž byla na MS vůbec nejlépe obsazená.

Foto: Právo, Právo

Martin Šonka se svým strojem.

Článek

Podle pravidel, se do ní totiž mohou, kromě těch nejlepších z celkového pořadí MS, přihlásit i závodníci, kteří v akrobatických soutěžích bodovali v minulosti. Letos toho využili takové osobnosti jako Jurgis Kairys, Hannes Arch – vítěz série Red Bull Air Race nebo Ramon Alonso.

Češi na skvělém čtvrtém místě

V celkovém pořadí MS skončil český tým na skvělém čtvrtém místě, po týmech Ruska, Francie a Spojených států. Vzhledem k tomu, že na rozdíl od Rusů a Francouzů se naši závodníci věnují letecké akrobacii jen ve svém volnu a za mizivé podpory státu, jde o mimořádný úspěch.

<tbody><tr class="invert"><td>Konečné pořadí Mistrovství světa UNLIMITED ve Freestylu </td></tr><tr><td>1. Robert Holland  (USA)  3279,32 bodů </td></tr><tr class="highlight"><td>2. <strong><em>Martin Šonka</em></strong>  (ČR)  3176,30 bodů </td></tr><tr><td>3. Jurgis Kairys  (LIT)  3156,93 bodů </td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: