Hlavní obsah

Škoda mluvit, měl jsem držet hubu, říká Váňa před Velkou pardubickou

Václav ProcházkaSport.cz

Hlavní okamžik sezóny nadchází, Josef Váňa vystartoval v týdnu ostrým komentářem dění u pořadatelů 121. Velké pardubické České pojišťovny a stejně razantně chce proletět její letos poněkud zdevastovanou trať, aby s Tiumenem zkusil dotáhnout vítězný hattrick. „Zatím žádné problémy,“ hlásí ze svých západočeských stájí osmapadesátiletý matador, který zkusí při své 25. účasti vyhrát slavný dostih celkem už poosmé. Vybíráme z rozhovoru, který v celém znění s podrobným Váňovým pohledem na problematiku poškozené dráhy v Pardubicích přinese sobotní deník Právo.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Josef Váňa s Tiumenem bude útočit i na vítězství ve 121. Velké pardubické.

Článek

Co říkáte vyostřené atmosféře, která nastala poté, co jste vyřkl své ne zrovna pochvalné věty směrem k práci nového vedení pořádajícího spolku a k tomu, kam se Velká ubírá?

Nebudu se už moc vyjadřovat, ale stojím si za svým. Říkám ale, že já rozhodně nechci s nikým bojovat. Nebudu. Nemám proč. Vždyť jsem trenér dostihových koní, ne manažer. Ale přece se můžu vyjádřit. Máme snad svobodu slova.

Vyzrál jste v minulosti na různé trable, ale neubírá vám tahle situace něco ze soustředění na velký dostih?

Spíš mě teď se..., že se ve vyostřené atmosféře nemůžeme normálně domluvit. Ale už se do toho nebudu v Pardubicích motat. Je z toho jen moc zlé krve.

Faktem je i poškozená dráha, pro koně a jezdce v akci větší potíž než třeba nenavýšená dotace či absence cizinců. Vy jste o ní kriticky mluvil už před tím, než organizátoři přišli s tím, že jim ji někdo poničil. Byl jste na soukromé kontrole?

Nebyl jsem tam, ale měl jsem dost zpráv od komisařů, kteří trať schvalují. Říkali mi, že nemá cenu se vůbec bavit s novým vedením. Jezdí válcema, nebo co tam dělají. Ale ať už to zůstane tvrdé, nebo jestli zaprší, tak lituju celý náš sport.

Přejděme k vašim koním. Co Tiumen a další vaši zástupci na startu?

Zatím žádné problémy, ale Velká je až v neděli odpoledne.

Jak se zklidníte před samotným dnem D?

Nijak mimořádně. Jen mě se... ta atmosféra v Pardubicích. Že jsem nedržel hubu, mohlo to být v pořádku a klidu. Škoda mluvit.

Celý rozhovor s Josefem Váňou najdete v sobotním Právu.

Reklama