Hlavní obsah

Tiumen? Možná mu Váňa zařídil formu moc brzy, přemítá sázkařský odborník

PARDUBICE

Zválcoval soupeře v kvalifikaci, je favoritem i v neděli. Loňský i předloňský vítěz Tiumen s legendou v sedle - Josefem Váňou, který v osmapadesáti nechce končit. Až za rok by byl nejstarším vítězem Velké pardubické v historii...

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Tiumen s žokejem Josefem Váňou

Článek

Na koho vsadit? „No přece právě na tyhle dva,“ řeknou si v mnoha případech lidé vtažení do sázek spojených se 121. ročníkem dostihu. „Mám jen obavy, jestli Váňa Tiumena nepřipravil letos příliš brzy, byl zvyklý jít nahoru až na podzim,“ přemítá Jaroslav Zawojski, bookmaker, tvůrce kurzů jednotlivých aktérů dostihů, o formě desetiletého valacha.

Většinou jen fajnšmekři tušící šanci vsadit si za výhodnějšího kurzu vložili své peníze do hry již s větším předstihem. „Nejvíce se sázelo na bělku Sixteen, dvojnásobnou vítězku, a také Amant Grise,“ připomíná bookmaker jména koní, kteří udivili svými výkony v minulosti, letos nezáří, ale ani vyloženě nepropadají.

„S blížícím se startem bude přibývat sázek na Tiumena tak jako loni. Jenže letos je favoritem od začátku, loni začínal na kurzu 6:1, končil na 2,5:1,“ ukazuje tvůrce kurzů, kterak objem vsazených peněz na favorita srážel pro další zájemce výši výhry. „Je to i tím, že většina lidí u nás z dostihů zná jen Váňu, jinak moc ne, i proto se vlastně sází na něj nejvíc.“

Ač je i letos Váňa favoritem, nevidí odborník ze sázkového průmyslu situaci tak úplně zřetelně. „Minimálně čtyři až pět koní Váňu s Tiumenem může potrápit,“ soudí Zawojski.

„Klaus, Valldemoso, Lirain, Aspirant a Sixteen. Ta by sice vyhrát neměla, ale druhá třetí může přijít,“ vypočítává a přemítá nad ambicemi bělky vedené Josefem Bartošem, jezdcem pracujícím pro Váňu. Jeho třetího koně v dostihu Liraina povede syn. „Může uspět,“ zní takřka jednotně hlasy ze zákulisí

A co Amant Gris, už dokázal vyhrát, ale o triumf později diskvalifikací za chybu žokeje Stromského přišel. „S jeho nadějemi to vypadá jako s jeho barvou - šedivě, ale ve Velké už dokázal jít pěkně. Loni prohrál o nos po sporném tísnění od váni, Stromský musel vzít koně zpět. Váňa udělal chybu, vyhrál nakonec jen o nos, i když mohl zvítězit lehce, protože na to měl,“ vrací se k loňskému dramatu v závěru dostihu, na který se sází i v cizině.

Proti dostihovému světu - třeba Anglii, Francii - u nás dostihové sázky frčí méně. „Rekord je 5,7 milionu korun,“ připomíná Zawojski, jaké peníze v sázkách jsou. Pro domácí dostihový provoz relativně nízký profit...

Padne maximální domácí hranice v neděli? „Záleží na počasí,“ je jasné že šance na rekord se odvine od návštěvy. Loňská povětrnostní paráda, a tudíž i návštěva se asi opakovat nebude. „Ale aspoň snad nemá pršet,“ dodává Zawojski.

Kdo jede 121. VP
Favorit: č. 15 Tiumen (ž. Váňa st.) - kurz na vítězství 2,25:1.
Nejvážnější soupeři: č. 10 Klaus (ž. Myška) - 6:1, č. 4 Valldemoso (ž. Andrés) - 7:1, č. 14 Sixteen (ž. Bartoš) - 8:1, č. 9 Amant Gris (ž. Stromský) - 8:1, č. 3 - Aspirant (ž. Lemée, Fr.) - 11:1, č. 8 Lirain (ž. Váňa ml.) - 14:1.
Střed pole: č. 7 Zulejka (Šimůnek) - 16:1, č. 5 Bremen Plan (ž. Korpas) - 20:1, č. 6 Trezor (ž. Mátl) - 20:1, č. 12 Wavelight Laser (ž. Kousek) - 25:1, č. 1 Mandarino (ž. Kašný)- 35:1.
Outsideři: č. 13 Teviot (ž. Havelka) - 40:1, č. 11 Karlsbad (ž. Novák) - 55:1, č. 2 Flambion (Sovka) - 60:1.
Dostih měří 6900 m, dotace 4 550 00 Kč, majitel vítězného koně bere 1 825 000.
Letos není na startu jediný kůň z ciziny, v sedlech nebude žádná žena.
Z rekordů dostihu
Nejúspěšnější jezdci: Váňa 7 vítězství (4x Železník,1xVronsky, 2x Tiumen)/24 startů, Chaloupka 4 (3x Korok, 1x Václav)/18, Gehm 4 (2x Registana, 1x Chalco, 1x Maskul)/5
Nejúspěšnější koně: Železník 4 výhry/8 startů, Lady Anne 3/7, Brigant a Sagar 3/3, Epigraf a Korok 3/4, Peruán 3/6
Nejúspěšnější trenéři: Váňa 8x (1x Cipísek, Vronsky, Chalco a Decent Fellow, 2x Sixteen a Tiumen), Olehla 6x (4x Železník, 2x Registana), F. Holčák 5x (1x Valencio, Libentína, Rigoletto, Erudit a Maskul), Čermák 4x (3x Sagar, 1x Festival), Horáková 3x (3x Peruán).

Reklama