Hlavní obsah

Češi mohou do Londýna, šéf ČOV Jirásek podepsal přihlášku

PRAHA

Česká republika se oficiálně přihlásila na olympijské hry v Londýně v příštím roce. Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Milan Jirásek dnes podepsal přihlášku za přítomnosti prezidenta republiky Václava Klause, který poslal šéfovi MOV Jacquesi Roggeovi osobní dopis.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Václav Klaus (vlevo) podepisuje dopis předsedovi Mezinárodního olympijského výboru Jacquesovi Roggeovi a předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek podepsal přihlášku České republiky na olympiádu v Londýně.

Článek

"Věřím, že na londýnské olympiádě nějaké dobré výsledky, stejně jako v minulých letech, získáme. Ať se nám všem společně v příštím roce v Londýně daří," uvedl Klaus. Doufá, že sportovcům ubude neklidu kvůli financování sportu. "Sport si nezaslouží, aby něco takového nedůstojného existovalo," řekl.

Ve Velké míčovně Pražského hradu se sešlo mnoho sportovců, mezi kterými byli olympijští vítězové desetibojař Roman Šebrle, střelec David Kostelecký a lyžařka Kateřina Neumannová. "Teď si uvědomuji, že tím podpisem se vlastně pomyslně odstartovala olympijská sezona," řekla mistryně světa ve veslování Mirka Knapková, která bude patřit k českým olympijským medailovým nadějím.

"Sportovci přišli spontánně. Vyjadřují tím úctu hlavě státu, který budou reprezentovat a jistě oceňují i Váš osobní přístup ke sportu," řekl Jirásek před podpisem. "Věřím, že naši sportovci budou hrát v Londýně velice důstojnou roli. Pakliže cinknou medaile, budeme rádi a jistě to přispěje k podpoře spotu mezi mládeží," prohlásil.

Jirásek se postaral o vzrušení v sále, když hned v první větě proslovu zaměnil dějiště her. "Hry třicáté olympiády v Moskvě...," uvedl omylem, ale ve zbytku projevu už mluvil o Londýně. "Když jsem poslouchal pana Jiráska, tak jsem se lekl, že starý zmatený prezident už ani nevím, kde se bude konat olympiáda a trochu jsem nad sebou zneklidněl. Ale nakonec zvítězila jistota a jsem rád, že podepisujeme přihlášku na olympiádu v Londýně," komentoval to Klaus.

Aktuálně má Česko pro Londýn zajištěno 32 účastnických míst, ale kvalifikace jsou v plném proudu a vyvrcholí až krátce před olympiádou. Vedení národního olympijského výboru odhaduje, že česká výprava bude čítat okolo 130 až 150 sportovců.

Reklama

Související témata: