Hlavní obsah

Američanka Wieberová je novou královnou gymnastického víceboje

TOKIO

Americká sportovní gymnastka Jordyn Wieberová získala při svém premiérovém startu na mistrovství světa po zlatu v soutěži družstev také titul ve víceboji. Šestnáctiletá tahounka vítězného týmu USA porazila v Tokiu těsně Rusku Viktorii Komovovou. Třetí skončila Číňanka Jao Ťin-nan.

Článek

Wieberová nasbírala 59,382 bodu a vyhrála přesto, že chybovala na bradlech a prostných. Komovovou předstihla o pouhých 0,033 bodu a stala se šestou Američankou v historii, která získala nejcennější titul na MS.

Pozdější vítězka po nepovedených bradlech ztrácela na ruskou soupeřku půl bodu a vypadalo to, že se bude muset spokojit se stříbrem. Mimořádně vydařená kladina ji však vrátila do hry, a i když opět mírně zaváhala v závěrečných prostných, vybojovala těsné vítězství. "Myslela jsem si, že to bude jen stříbro. Jsem strašně překvapená," uvedla Wieberová, jež se po vyhlášení konečných výsledků štěstím rozplakala.

Komovová sice byla jedinou gymnastkou z nejlepší pětice, která neudělala chybu, na druhou příčku ji však srazila nižší obtížnost cviků. "Jsem hrozně zklamaná a naštvaná," řekla Ruska, které se nepovedlo navázat na loňský triumf krajanky Aliji Mustafinové, jež si na dubnovém ME poranila kolenní vazy a v Tokiu startovat nemohla.

Reklama