Hlavní obsah

Japonec Učimura vybojoval jako první gymnasta třetí titul z víceboje

Japonský gymnasta Kohei Učimura se jako první muž v historii stal potřetí mistrem světa ve víceboji. Na domácí půdě v Tokiu dnes za bouřlivých ovací více než šesti tisíc fanoušků v téměř vyprodané hale zvítězil se suverénním náskokem před Němcem Philippem Boyem. Bronz získal Učimurův tréninkový partner Kodži Jamamuro.

Foto: Kim Kyung-Hoon , Reuters

Japonský gymnasta Kohei Učimura po triumfu na MS v Tokiu

Článek

Dvaadvacetiletý Učimura výslednou známkou 93,631 bodu výrazně překonal své výkony z předchozích dvou šampionátů, na nichž také dominoval. Druhého Boye porazil o více než tři body.

Otázku, jestli podal nejlepší výkon v kariéře, se Učimura vyhnul. "Teď o tom budou všichni mluvit, ale mě to teď nezajímá," prohlásil rodák z Nagasaki, který je ve své zemi populární jako rocková hvězda.

"Samozřejmě mám velkou radost. O známku jsem se nijak zvlášť nezajímal, chtěl jsem hlavně předvést co nejlepší výkon," řekl Učimura. Vynahradil si zklamání ze soutěže družstev, v níž nezvykle chyboval, což pomohlo rivalům z Číny udržet vítěznou sérii na MS. Japonci, kteří doufali v první titul po 33 letech, se museli spokojit se stříbrem.

Ve víceboji jednotlivců však Učimura přiváděl fanoušky v ochozech svými precizními výkony k nadšení. "Bylo to skoro jako exhibice. Neuvěřitelné, úžasné. Ani to nedokážu popsat," rozplýval se nad jeho představením pátý Američan John Orozco, který cvičil s Učimurou ve stejné skupině.

"Na Učimuru v současnosti nikdo nemá. Je to mimořádný gymnasta. Všechny jeho cviky vypadají nádherně a nedělá žádné chyby. Je jako robot," velebil svého přemožitele Boy, který si už dříve posteskl, že se narodil ve špatné době.

Učimura má šanci vylepšit svou medailovou bilanci ještě v pěti finále na jednotlivých nářadích.

Reklama