Hlavní obsah

Krasobruslař Březina se představí jako Neúplatný a sní o čtverném axelu

Michal OsobaPrávo

Loňský strastiplný podzim, kdy po operaci třísel musel vynechat polovinu sezóny, je zapomenut. Do nového ročníku krasobruslařské Grand Prix naskočí Michal Březina pěkně zostra. O víkendu čeká čtvrtého muže z posledních dvou mistrovství světa první závod elitního seriálu: Americká brusle v kalifornském Ontariu.

Foto: Andy Clark, Reuters

Krasobruslař Michal Březina

Článek

Vítáte, že do prestižního seriálu naskočíte hned při jeho prvním díle?

Jsem rád. Nevím, jak ostatní, ale já se cítím dobře a pro mě je vždycky lepší začít co nejdřív.

Původně se na Americké brusli měl poprvé od Vancouveru představit olympijský vítěz Evan Lysacek, ale na poslední chvíli start zrušil. Mrzí vás, že se nepotkáte?

Já už od jednoho kamaráda věděl dřív, než se to objevilo, že Grand Prix nepojede a bude se odhlašovat. Je to škoda, ale co se dá dělat.

Vy už jste začal sezónu druhým místem na Nebelhorn Trophy v Oberstdorfu, kde se připravujete. Ukázala vám něco o vaší formě?

Zjistili jsme, co ještě musíme spravit, určitě mi pomohlo, že jsem ji jel.

Co jste tedy v jízdách před Americkou bruslí měnil?

Spravili jsme krokové pasáže, protože v Oberstdorfu jsem za ně dostal jen level dva.

Po mistrovství světa v Moskvě jste říkal, že potřebujete zapracovat na fyzické kondici. Došlo na ni přes léto?

Ano, ale věnovali jsme se jí spíš na ledě než na suchu, a to je určitě zábavnější. Jezdil jsem celé jízdy se vším všudy včetně choreografie, což je mnohem těžší, než ji jet jen se skoky. Myslím, že to pomohlo.

Váš krátký program zůstal stejný jako vloni, ale změnil jste volnou jízdu. Co vystoupení na hudbu z filmu Neúplatní v černobílém kostýmu představuje?

Úplně celá jízda není ze soundtracku, části jsou tam přidané i z techno hudby. Kostým má pomoct vyjádřit přechody z jedné pasáže do druhé.

Gangsterky z 20. a 30. let minulého století jsou vaše oblíbené?

Určitě, filmy z těchto let mám docela rád.

Na mistrovství světa v Moskvě jste předvedl ve volné jízdě jako první Čech dva čtverné skoky, v obtížnosti už asi není kam vaše jízdy posouvat…

Dal by se tam dát ještě jeden čtverák, ale s ním jsme jízdy netrénovali, takže ta skokanská náplň se nezmění.

Američan Brandon Mroz nedávno předvedl jako první v soutěži čtverného lutze. Vás jako výborného skokana tahle premiéra nelákala?

Já zkoušel čtverného flipa, párkrát se mi povedl, ale zařazovat ho do závodu je risk, když si člověk není úplně jistý. Daisuke Takahaši zkoušel na mistrovství světa v Turíně čtverný flip a nedotočil ho… Může se to povést, ale nejjistější je toeloop, pak salchow, proto je všichni zařazují, flipy a lutzy ještě nikdo moc neumí.

Ale vy je prý v tréninku zkoušíte…

Lutz ne, jen flipa. A jednou bych chtěl zvládnout čtverného axela, i když letos ani příští rok to asi nebude. Ale je to můj sen.

Také jste na jaře absolvoval maturitu. Ulevilo se vám?

Určitě je to teď příjemnější. Člověk nemusí mít v hlavě, že je třeba udělat do školy tohle a tamto.

Láká vás i vysokoškolské studium?

Když jsem sledoval i některé ostatní sportovce, viděl jsem, že to je dost těžké skloubit. Nechtěl bych se někam na školu přihlásit, aby mě pak vyhodili. Kdyžtak si to nechám na později.

Jaký obor by vás pak lákal?

Nejspíš sport a trenérství nebo něco s angličtinou, ale moc jsem o tom ještě nepřemýšlel.

Reklama