Hlavní obsah

Mezi Japonci kvůli koronaviru klesá podpora OH v Tokiu

Tokio

Mezi Japonci kvůli pokračující pandemii koronaviru klesá podpora olympijských her v Tokiu. Pro jejich konání v létě 2021 se v prosincovém průzkumu televize NHK vyjádřilo jen 27 procent dotázaných, zatímco v říjnu to v obdobném průzkumu bylo 40 procent respondentů.

Foto: Sport.cz

Uskuteční se olympijské hry příští rok v Tokiu?

Článek

Bezmála třetina si přeje, aby byly olympijské hry zrušeny úplně, protože se obává další vlny nákazy kvůli příjezdu cizinců. Jednatřicet procent dotázaných by uvítalo další odklad. Ten je ale podle pořadatelů i Mezinárodního olympijského výboru nemožný. Místo toho se připravují různé scénáře, jak hry bezpečně uspořádat navzdory pokračujícím problémům s covidem-19.

Kvůli němu byly hry odloženy o rok na 23. července až 8. srpna 2021. Před dvěma měsíci se ještě dvě pětiny Japonců vyjádřily, že by si je v tomto termínu přáli. Pro úplně zrušení tehdy byla necelá čtvrtina lidí.

Japonsko si zatím vede v boji s koronavirem lépe než většina světových zemí, dosud zaznamenalo 2531 úmrtí. V poslední době ale i zde čísla rostou, v sobotu poprvé přibylo více než tři tisíce infikovaných. V Japonsku, které má 127 milionů obyvatel, kvůli tomu musejí znovu zavírat dříve bary a restaurace.

Reklama

Související témata: