Hlavní obsah

VIDEO: Ragbisté Francie se vzepřeli tanci haka a trest je neminul

PRAHA

Dovolili si prý moc, porušili pravidla a stihl je trest. Ragbisté Francie před finále mistrovství světa proti Novému Zélandu v neděli ukázali, že nemají z favorita strach. Před zápasem domácí All Blacks předvedli tradiční tanec haka, ale Francouzi se semkli do šiku obráceného "V" a šli k soupeři. Přitom ale překročili půlící čáru. Za to jim světová federace IRB uložila pokutu 10 tisíc liber, což je v přepočtu 280 tisíc korun. Oficiální vysvětlení? Porušení kulturního rituálu.

Foto: ČTK/AP

Novozélandští ragbisté "All Blacks" předvádějí tanec haka před zápasem s Francií.

Článek

Týmy měly už před turnajem vědět, že k tomuto nemůže dojít, proto nyní přišla podle mluvčího federace standardní sankce. IRB má v pravidlech definované způsoby chování, jak reagovat na haku, aby nedocházelo k možným potížím.

Kapitán Francie Thierry Dusautoir řekl, že se jeho tým snažil učinit prohlášení, že vytvoří „V“ a půjde ke středové čáře v polovině haky, ale několik členů mužstva vstoupilo za čáru.

„V jednu chvíli jsme byli tak blízko, že jsem chtěl Novozélanďany políbit, ale řekl jsem jim, aby to brali s nadhledem. Byl to skvělý okamžik, na který budeme pamatovat celý život,“ řekl Dusautoir pro nzherald.co.nz.

Manažer Nového Zélandu Darren Shnad se nechal slyšet, že by incident neměl být potrestán. „Přišli hrát a bylo to skvělé. Je to kulturní výzva, prostě to udělali a pak jsme šli na věc.“

Reklama

Související témata: