Hlavní obsah

Sportovní svazy budou nově dostávat dotace na tři účely najednou

Sportovní svazy budou nově dostávat najednou dotace na svou činnost, reprezentaci a talentovanou mládež. Národní sportovní agentura (NSA) při vyhlašování dotačních programů na příští rok sloučila tři dosavadní programy. Mimořádná pozornost bude kvůli nedávným aférám věnovaná prověřování dotace pro Fotbalovou asociaci ČR (FAČR).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Hnilička, předseda NSA

Článek

Do letoška, kdy prostředky ze státního rozpočtu rozdělovalo ministerstvo školství, svazy samostatně dostávaly peníze na organizaci sportu, talentovanou mládež a reprezentaci. Po sloučení bude stačit, když podají jednu žádost. "Jsem přesvědčen, že sportovní svazy novou formu výzvy ocení. Vyhlášená výzva totiž kromě jednodušší administrativy pomůže svazům k větší přehlednosti podaných dotačních žádostí," uvedl předseda NSA Milan Hnilička v tiskové zprávě.

Ujistil, že o žádné peníze svazy nepřijdou. Celkem si rozdělí 2,885 miliardy korun, což je o 177 milionů korun více, než byla souhrnná letošní podpora.

Zvláštní pozornost agentura upře na fotbalovou asociaci. FAČR jako právnická osoba společně s bývalým předsedou Miroslavem Peltou stojí před soudem kvůli údajnému ovlivňování dotací z roku 2017. Pro podezření z manipulování výsledků zápasů druhé a třetí fotbalové ligy je od října stíháno 20 lidí v čele s bývalým místopředsedou FAČR Romanem Berbrem. Podle vyšetřovatelů také Berbr a jeho spolupracovníci zpronevěřili peníze z plzeňského krajského fotbalového svazu.

Fotbalová asociace bude muset pro poskytnutí dotace doložit demokratické volby do okresních a krajských svazů a dodržovat protikorupční program. O žádné finanční prostředky ale nepřijde. "Svaz má 320.000 členů a jakýkoliv zásah do financování by odnesli nejvíce děti a amatéři. Nicméně z důvodu obdržení vícero závažných informací a podnětů týkajících se aktuální situace ve FAČR a celém fotbalovém hnutí nemůžeme situaci jen tak přihlížet a rozhodli jsme se reagovat posílením kontroly dodržování protikorupčních opatření," poznamenal Hnilička.

Národní sportovní agentura už pro rok 2021 vypsala podmínky všech dotačních programů včetně těch investičních. V některých, jako je například Můj klub zaměřený na podporu dětí a mládeže, byl už ukončen příjem žádostí. Peníze chce agentura příjemcům vyplatit nejpozději na jaře.

Zejména amatérský sport se potýká s vážnými problémy kvůli omezením proti šíření koronaviru. Od jara se v pátek už potřetí zastaví, celkem byl letos zakázaný už bezmála čtyři měsíce. Předseda NSA Milan Hnilička bude s ministerstvem zdravotnictví jednat o tom, aby ve čtvrtém rizikovém stupni byla vnitřní sportoviště zpřístupněna alespoň pro individuální bezkontaktní sporty. Jeho návrhy ale zatím u ministra Jana Blatného nedopadají na úrodnou půdu.

Reklama