Hlavní obsah

Kanadskou brusli ovládla čtrnáctiletá ruská naděje Tuktamyševová

MISSISSAUGA

Kanadskou brusli vyhrála teprve čtrnáctiletá ruská krasobruslařka Jelizaveta Tuktamyševová, která se stala nejmladší vítězkou závodu Grand Prix za uplynulých 30 let. V soutěži mužů obhájil loňský triumf domácí favorit Patrick Chan, úřadující mistr světa.

Foto: Paul Chiasson, ČTK/AP

Jelizaveta Tuktamyševová.

Článek

Tuktamyševová si připsala cenný úspěch hned při svém prvním startu mezi dospělými. "Nepociťovala jsem žádný velký rozdíl. Snažím se nemyslet na to, jak důležitý závod jedu. I když jsem nervózním, pokouším se to skrýt," uvedla juniorská vicemistryně světa. Napodobila někdejší kanadskou naději Tracey Wainmanovou, která v roce 1981 vyhrála stejnou soutěž ve věku 13 let.

Tuktamyševová má svolení od mezinárodní unie ISU závodit už letos mezi elitou, i když na mistrovství světa dospělých nesmí startovat až do roku 2013. O rok později chce bojovat o zlato doma na olympijských hrách v Soči.

Za vítězstvím v Kanadě vykročila Tuktamyševová prvním místem v krátkém programu. Ve volné jízdě skončila druhá za Japonkou Akiko Suzukiovou, kterou celkově porazila o více než pět bodů.

Chan byl po krátkém programu až třetí, ale díky nejlepší volné jízdě, v níž se ovšem nevyvaroval pádu, vybojoval své třetí vítězství na Kanadské brusli. Druhý o více než tři body zpět skončil Španěl Javier Fernández a třetí byl exmistr světa Japonec Daisuke Takahaši. Všichni tři výrazně překonali bodový součet, kterým před týdnem zvítězil Michal Březina na Americké brusli.

Dvacetiletému Chanovi neuškodil ani pád při úvodním skoku, čtverném toeloopu, a zaváhání při krokové pasáži. "Moje volná jízda je úplně nová, takže ji ještě nemám zažitou. Snažil jsem se hlavně jet uvolněně a dopadlo to dobře. Je to úleva. Příště v Paříži to snad bude lepší," uvedl Chan.

Soutěž sportovních dvojic ovládli Rusové Taťjana Volosožarová a Maxim Trankov, kteří vyhráli obě části.

Kanadská brusle, závod seriálu Grand Prix v krasobruslení v Mississauze:
Muži: 1. Chan (Kan.) 253,74 b., 2. Fernández (Šp.) 250,33, 3. Takahaši (Jap.) 237,87.
Ženy: 1. Tuktamyševová (Rus.) 177,38, 2. Suzukiová (Jap.) 172,26, 3. Wagnerová (USA) 165,48.
Sportovní dvojice: 1. Volosožarová, Trankov (Rus.) 201,38, 2. Wen-ťing Suej, Cchung Chan (Čína) 180,82, 3. Duhamelová, Radford (Kan.) 174,84.

Reklama