Hlavní obsah

Sáblíková bude honit medaile s houbičkou

PRAHA

Rychlobruslařská královna Martina Sáblíková se chystá na novou sezónu. „Pořád mám velkou motivaci bojovat se soupeřkami a užívat si tu rychlost,“ říkala na středečním setkání s novináři. Bojovat o medaile bude v nových rychlobruslařských botách, které jí v Nizozemsku ulili doslova na nohu.

Foto: Petr Horník, Právo

Rychlobruslařky Martina Sáblíková (vlevo) a Karolína Erbanová s trenérem Petrem Novákem

Článek

„Jenže v tom byl problém. Boty jsou z pevného materiálu, který se nedá nijak ohýbat. Přes kotník mám žilku, a když jsem boty zašněrovala a utáhla, noha bolela a kotník otékal. Dokonce jsem zvažovala, že se vrátím k těm starým,“ přiznala šampiónka.

Novák zajel k benzínce

„Neměli jsme k dispozici speciální kleště, jimiž by šla bota snad upravit. Karolína Erbanová řešila podobný problém a nakonec má botu vystlanou houbičkou na nádobí. Problém jsme řešili v neděli, ale v Inzellu bylo všude zavřeno, tak jsem zajel k benzínové pumpě a koupil několik houbiček na mytí aut. Vybrali jsme z nich jednu, vystřihl jsem v ní otvor a bylo po potížích,“ prozradil jednoduché řešení trenér Petr Novák s tím, že kleště už shánět nebudou.

„Nová bota perfektně drží nohu v zatáčkách při vyšších rychlostech, takže se mohu lépe odrazit a kotník se neprohne. Řešení je perfektní, kotník nebolí ani neotéká,“ libovala si Martina Sáblíková. Stejně je na tom i Karolína Erbanová. „Ta na pětistovce často padala, drhla botou o led. Teď je v pohodě,“ dodal kouč.

Místo in-line bruslí kolo

„Příprava na novou sezónu byla jiná než v minulosti. Hodně prostoru dostalo kolo, Martina startovala na mistrovství světa v Dánsku. V programu jsme hodně ubrali in-line bruslím, alespoň si odpočinuly rychlobruslařské svaly. Časy, které zajely Martina a Karolína Erbanová, která je momentálně nemocná, v Inzellu, jsou na úvod sezóny velmi dobré, takže se současnou formou jsem spokojený,“ pochvaloval si trenér Petr Novák.

I když si Sáblíková postup do olympijského Londýna nevyjela, bere šampionát jako cennou zkušenost. „Jen jsem se bála, aby to neovlivnilo rychlobruslařskou sezónu,“ přiznala závodnice, která v létě získala domácí mistrovské cyklistické tituly v časovce i závodě jednotlivkyň.

Start v Čeljabinsku

Sezóna odstartuje 18. listopadu úvodním závodem Světového poháru v Čeljabinsku, další díl se jede za týden v Astaně. „Tradičně se začínalo v Berlíně. Změna místa nám přidělala komplikace především s cestováním, které je časově náročné,“ konstatoval Novák s tím, že museli hledat vhodnou kombinaci letů, aby nestrávili noc v letadle. Do Astany na druhý závod by měli letět speciálem s dalšími výpravami. „Snad poletí,“ naznačil Novák, že ve velké zemi nemusí být nic jisté...

Sáblíková má jinou starost. „Hlavně ten čtyřhodinový rozdíl mi trochu dělá vrásky, snad ho stihnu spánkem srovnat. Jinak se na nové dráhy těším, jezdí se tam časy jako v Evropě. Pořád mám motivaci závodit a vyhrávat,“ zdůraznila . Na dotaz, jaké jsou její cíle odpověděla jednoznačně, že ty nejvyšší, ale spokojená prý bude i se stupni vítězů.

Sáblíkovou čekají v nadcházející sezóně čtyři vrcholy - vedle Světového poháru, který má finále začátkem března v Berlíně, ještě evropský vícebojařský šampionát v prvním lednovém týdnu v Budapešti, v polovině února pak mistrovství světa ve víceboji v Moskvě a na závěr ve druhé polovině března světový šampionát na jednotlivých tratích v Heerenveenu. Ze seriálu SP pro tuto sezónu vypadly zámořské závody v Calgary a Salt Lake City. Zřejmě tedy nepadne žádný světový rekord, protože ty se jinde jezdit nedají.

„Ostatní dráhy jsou o tři a více sekund pomalejší,“ vysvětlil Novák. Obdobný program jako Sáblíková, má i Karolína Erbanová.

Trojice mužů Zdeněk Haselberger, Pavel Kulma a Milan Sáblík se v těchto dnech snaží splnit v Calgary limity pro start v SP. „Jsou až nesmyslně tvrdé a mnohé země se nekvalifikují, protože limity jsou jen šest sekund nad světovými rekordy z amerických drah, které jsou nejrychlejší,“ posteskl si Novák. Útok na další medaile zahájí Novis Team odletem z Prahy 14. listopadu.

Program Sáblíkové
Světový pohár
16. - 21. 11. v Čeljabinsku
23. -28. 11. v Astaně
30. 11. - 5. 12. v Heerenveenu
6. 2. - 13. 2. v Hammaru
20. 2. - 5. 3. v Heerenveenu
7. 3. - 12. finále v Berlíně
Mistrovství světa
15. 2. - 20. 2. víceboj v Moskvě
19. 3. - 26. 3. jednotlivé tratě Heerenveen
Mistrovství Evropy
3. - 9. 1. víceboj v Budapešti

Reklama