Hlavní obsah

ČSTV dostal několik nabídek k odkupu skiareálu Špindlerův Mlýn

PRAHA

Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) dostal několik nabídek k odkupu největšího českého skiareálu ve Špindlerově Mlýně. Na dnešní tiskové konferenci k zahájení sezony to řekl předseda představenstva skiareálu Libor Varhaník. Zájem o koupi má podle něho holding Tatry mountain resorts (TMR) a několik menších společností, mimo jiné Svaz lyžařů ČR. O případném prodeji bude rozhodovat připravovaná valná hromada.

Článek

ČSTV je majoritním akcionářem společnosti, drží 51 procent akcií. Svaz lyžařů, který je zájemcem o koupi, je zároveň druhým největším akcionářem skiareálu. Vlastní 35,5 procenta akcií. Firma TMR kontroluje největší slovenské lyžařské areály ve Vysokých a Nízkých Tatrách.

"V tuto chvíli je předčasné předjímat rozhodnutí valné hromady," uvedl předseda představenstva. Podle něho je třeba, aby se český sport rozhodl, zda bude podnikat nebo vychovávat nové sportovce.

"Mě osobně by samozřejmě nejvíc potěšilo, kdybych viděl nějakou budoucnost a strukturu českého sportu, a pokud k tomu budou muset padnout i některá rozhodnutí, která mohou být pro některé bolestná a týkat se rodinného stříbra, tak si dovedu představit, že pro mě to možné je," řekl Varhaník na přímou otázku novinářů ohledně případného prodeje skiareálu. Informace o možném prodeji přitom dosud ČSTV popíral.

Výkonný výbor ČSTV před časem oznámil, že začal připravovat prodej části svého majetku. K prodeji doporučil Sporthotel Olympia na Zadově, sportovní centrum v Brandýse nad Labem a pražský hotel Coubertin.

Nejhodnotnějším majetkem ČSTV jsou krkonošské lyžařské areály ve Špindlerově Mlýně, v Peci pod Sněžkou a v Harrachově. Hodnotu podílů ČSTV v těchto areálech vyčíslily nezávislé posudky pro svaz lyžařů na 250 až 400 milionů korun.

Otázkou prodeje nemovitého majetku se ČSTV začal zabývat po ztrátě vlivu v loterijní společnosti Sazka, která byla dlouhá léta zdrojem jeho příjmů. ČSTV už také nebude rozdělovat státní dotace pro sport, ale peníze půjdou podle nového nařízení ministerstva školství přímo na jednotlivé sportovní svazy.

Krkonošský skiareál, který je lídrem v oboru provozování lyžařských areálů v Česku, loni zvýšil zisk o 28 procent na 34,2 milionu korun. Tržby firma zvedla o osm procent na 232 milionů korun. Středisko v zimní sezoně zaměstnává asi 150 lidí, disponuje pěti lanovkami a 11 vleky s hodinovou přepravní kapacitou 20.000 lidí. Délka sjezdovek je 25 kilometrů, nejvíce v Česku.

Reklama