Hlavní obsah

VIDEO: Smrt koně! Olympijský šampión zkolaboval při soutěži

VERONA/PRAHA

Zvládl porci překážek. A padl. Slavný a velelúspěšný hřebec Hickstead zkolaboval přímo při soutěži, prestižní Grand Prix ve Veroně. Jeho jezdec Eric Lamaze, kterého před třemi lety nesl ke zlatu v jezdecké skokové soutěži při olympiádě v Pekingu, ani nestačil seskočit ze sedla. Pomoci už nemohl. S veterináři i diváky mohl sledovat jen poslední sekundy Hicksteadova života.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Kanadský jezdec Erik Lamaze v sedle Hicksteada na archivním snímku z olympiády v Pekingu.

Článek

Publikum ve veronské aréně zažilo šok, bylo natěšeno na souboj nejlepších koní světa, místo toho vidělo děsivé momenty. Důvod kolapsu? „Zřejmě infarkt,“ znělo ze zákulisí neurčitě. Hicksteadcovi bylo patnáct, což je věk, kdy ještě parkuroví koně běžně závodí. Dožívají se i pětadvaceti let.

Hickstead se narodil v Nizozemsku, ale hlavní triumfy v kariéře získával pro zámořskou zemi. Kromě olympiády, kde s Lamazem brali první kanadské indidviduální jezdecké zlato v historii, dvojice vyhrála spoustu další soutěží. V posledních letech byli bráni jako top pár jezdeckého sportu. Třiačtyřicetiletý Lamaze byl se zahynuvším hřebcem mezi favority i ve Veroně.

V kariéře Hickstead vyskákal 3 milióny kanadských dolarů (cca 55 miliónů korun).

„Byl to jedinečný kůň, jediný takový z miliónu. Soucítím s Erikem a všemi, kteří byli s Hicksteadem blíže spojeni,“ uvedla princezna Haya Bint. Al Hussein, šéfka jezdecké federace, zároveň dcera bývalého jordánského krále a manželka jednoho z  šejků z proslulého rodu al Maktumů.

Reklama