Hlavní obsah

Sáblíková začala sezónu zničením Beckertové

Karel FeltSport.czPrávo

Hned v úvodním závodě Světového poháru v rychlobruslení, který se jel v pátek v Čeljabinsku, ukázala čtyřiadvacetiletá česká ledová královna Martina Sáblíková, že nehodlá žezlo a korunu odevzdat. Závod na 3000 metrů vyhrála a v předposlední rozjížďce doslova zničila svoji dosavadní největší soupeřku Němku Stephanii Beckertovou téměř o tři sekundy.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Článek

„Neviděla jsem jí už v první zatáčce. Celý závod jsem vlastně jela sama, což není příjemné. Vždycky je pro mne lepší, když vnímám soupeřku, že je poblíž, nebo ji vidím a mohu s ní bojovat přímo nebo jí ujet v závěru,“ řekla Martina Sáblíková v telefonickém rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Čas Wüstové překonala v závěru

Na výsledkové tabuli vévodil jako nejrychlejší čas nizozemské závodnice Ireene Wüstové... „Věděla jsem od trenéra Petra Nováka, jak rychle Ireene jela na začátku svojí rozjížďky a jak na konci. Její čas jsem viděla i na tabuli. Měla jsme svůj plán. Věřila jsem, že ji překonám a povedlo se to, i když o kousek,“ říkala skromně a ocenila návrat své kamarádky Claudie Pechsteinové, která v únoru oslaví čtyřicátiny.

„Byl to hodně vyrovnaný závod, ale Martina potvrdila, že je v dobré formě a má pořád obrovský hlad po vítězství a stupních vítězů. Je neuvěřitelné, že jedna závodnice může tolik let jezdit takhle na špici,“ přidal se trenér Petr Novák.

Nové boty netlačily

Na samém začátku sezóny měla Sáblíková problémy s novými botami. Nakonec vše vyřešila vystřižená houbička na mytí auta. „Boty jsou v pohodě, ale nohy mě teď strašně bolí, protože závod byl na těžkém ledě hodně náročný,“ pravila a hned nabídla vysvětlení... „Tahle hala není velká, ale útulná, taková by mi doma stačila... V tréninku byl led kvalitní, ale na závod bylo vyprodáno, teplota v hale rapidně vzrostla a led změkl.“ A kouč Novák připojil: „Kdyby led vydržel, jela by Martina kolem o čtyři sekundy rychleji, ale i tak jsem spokojený. Na úvod sezóny je to vynikající výsledek.“

Vítězka závodu SP na 3 000 metrů v Martina Sáblíková (uprostřed), vlevo druhá Ireen Wüstová z Nizozemska a Němka Claudia Pechsteinová.foto: Reuters/Grigory Dukor

Sáblíková svůj pověstný hlad po úspěchu potvrdila: „Samozřejmě si hodně cením prvenství hned v úvodním závodě nové sezóny Světového poháru, protože jsem ráda za každé vítězství. Pořád mám obrovskou motivaci porážet soupeřky a stát na bedně. Dnes jsem si dokázala, že pořád patřím do špičky a nikam jsem nezmizela.“ V sobotu ji čeká patnáctistovka... „Tu jsem letos ještě nejela, takže nevím, co od ní mohu čekat.“

Novák má vzor pro halu

Trenér Petr Novák je v Čeljabinsku velmi spokojený. „Organizace je perfektní, jídlo dobré a hala mě příjemně překvapila. Vypadá zvenčí jako tovární hala, není nijak náročná, ale je tu vše, co potřebujeme a vejde se do ní přes tři tisíce diváků, což je dobré. Myslím si, že by ani tolik nestála,“ popsal v rozhovoru svoje pocity.

O novou halu v Česku bojuje už několik let. „Pořád mi předhazují drahé projekty a druhou O2 Arenu, ale to je nesmysl. Vím, že se dá hala postavit mnohonásobně levněji. Polský trenér mi půjčil studii haly, jakou chtějí stavět u nich. Když jsem na to koukal, od prvního kopnutí do země přes dvě hokejová hřiště uvnitř, až po zázemí, by podle polského projektu v přepočtu na naše peníze vyšla na sto sedmdesát miliónů korun, když vezmu české ceny, pak bychom se vešli do čtvrt miliardy,“ konstatoval Novák.

Světový pohár v rychlobruslení v Čeljabinsku (Rusko):
Muži:
500 m: 1. Koskela (Fin.) 35,00, 2. Smeekens (Niz.) 35,01, 3. Oikawa (Jap.) 35,07.
1500 m: 1. Groothuis (Niz.) 1:45,70, 2. Davis (USA) 1:46,27, 3. Skobrev (Rus.) 1:46,47, ...v divizi B: 22. Sáblík (ČR) 1:53,88.
Ženy:
500 m: 1. Ťing Jü (Čína) 37,81, 2. Cudžiová (Jap.) a Oenemaová (Niz.) obě 38,22, ...v divizi B: 4. Erbanová (ČR) 39,33.
3000 m: 1. Sáblíková (ČR) 4:06,54, 2. Wüstová (Niz.) 4:07,16, 3. Pechsteinová (Něm.) 4:07,81.

Reklama