Hlavní obsah

VIDEO: Potetovaný bojovník ultimátních zápasů ztrestal pisálka, který vkročil do ringu

Libor KalousSport.cz

Může být něco lepšího, než začít týden roztodivným válením se po žíněnce a několika odřeninami navrch? K tomu navíc pálení obličeje a kolen. To vše jako výslužka od frajera, který je o osmnáct kilo lehčí. Ale když člověk strká hlavu do oprátky dobrovolně, není mu pomoci. Michal Hamršmíd patří mezi nejlepší evropské bojovníky ultimátních zápasů MMA. V sobotu 3. prosince se proti němu do klece postaví Eric Luke z American Top Teamu. Jaké to je kočkovat se s českým Gladiátorem desetiletí? Popravdě žádný špás.

Foto: Sport.cz

Michal Hamršmíd si užívá svoji nadvládu

Článek

Pondělí sedm ráno. Převaluji se v posteli a vstávat se mi nechce. Přece jen - jít do ringu se zápasníkem, který má doma tolik úspěchů, že kdyby za každý vyfasoval diplom, tak vyhraje soutěž a odznáček ve sběru papíru.

Jedenatřicetiletý kousek se před tréninkem zváží, projde kolem mě téměř v Adamově rouše. Respekt je na světě. Obě ruce pomalované, nohy pomalované, záda pomalované. Ideální čert na Mikuláše, ale to říkám až po zápase a mimo dosah toho pána. K tomu tělo, kde rozeznáte rozvrstvený břišní vytepaný lis, při chůzi se na něm mohou děvčata ze zdravotní školy cvičit v anatomii těla. Tenhle borec asi moc ovaru a jelítkům nedá. Za pár minut se bude Hamršmíd, který sportuje 25 let, válet po mně a častovat mě políčky.

Při rozcvičování a pozorování jeho tří kol v ringu s trenérem Janem Vávrou mi dochází, že jestli se jeho ruce a nohy splaší, bude vymalováno a rodiče si mě budou moci vymazat z telefonu. Zničehonic mi naskakuje v paměti číslo 155. Hlava ví proč, tělo se cuká. „Můžu ti zlomit nos,“ říká mi protivník s úsměvem v lících.

Michal Hamršmíd při tréninku v Thajsku.foto: Michal Hamršmíd

Pozoruji, že můj ranní stav mírné nervozity je oprávněný, direkt, direkt, hák. Do toho pár kopanců, koleno, sem tam loket pro zpestření. Na kukačku pěkný, ale stát s ním mezi provazy? „Jdeme, jdeme,“ houkne pětašedesátikilový bojovník desetibojař. Levá, pravá, stojím uprostřed ringu, čekám, co bude, nebude. Už je.

Ruce startují před obličej, přirozený reflex. Jeho levá pěst střídá pravou, odráží se od mých rukavic. Do toho přiletí noha, která orazítkuje stehno. Já krok dozadu, on tři rychlé vpřed. Sto padesát kilo spojené do jedné koule žuchne k zemi. Ruce opět před obličej, jsem na zádech, házím sebou jako postřelený kůň, ale žokej má kvalitně osedláno. Pokouším se vzepřít, ale má snaha vyjde za celou dobu jen dvakrát.

Většinu času jsem to já, kdo čeří vzduch v centru bojových umění KTSO Praha. Tam, kde se jinak schází thaiboxeři a bojovníci K1. Já jsem teď ten, který hledí ke stropu a zmateně kouká, odkud přiletí pěst, noha, přehození, páčení. Po jednom takovém, kdy na svém ohryzku pociťuji pevně usazené lýtko, s pravou rukou jakoby ve svěráku, je mi jasno. Třikrát poklepu o žíněnku, boj je u konce.

Michal Hamršmíd při zápase v kleci (vlevo).foto: www.michalhamrsmid.cz

Ale ty pravé bitvy v osmihranné kleci přijdou až 3. prosince v hale Sparty na Podvinném mlýně, kde se koná galavečer MMA. Na akci se uskuteční tři titulové boje na 5x5 minut mezi Norbertem Požárkem a Davidem Kozmou. Dále se představí Jaroslav „Číňan“ Poborský s Pavlem Bechtoldem. O titul se také poperou František Smetánka a Daniel Macháček. Mimo to se ukážou i André Reinders, Martin Šolc, Josef Král nebo talentovaní čeští bojovníci Marek Pilař, Filip Macek, Ondřej Skalník či David Zipulos.

Reklama

Související témata: