Hlavní obsah

Rychlobruslařský trenér Novák zbrojí na medaile

PRAHA

Rychlobruslařský mág Petr Novák je po první polovině šestidílného seriálu Světového poháru maximálně spokojený. „Martina Sáblíková třikrát vyhrála na dlouhých tratích, Karolína Erbanová se zlepšuje závod od závodu na pětistovce, a to tu poslední ještě pokazila na startu. Mohla být i na stupních vítězů. Kdybych řekl, že nejsem spokojený, nemluvil bych pravdu,“ přiznal.

Foto: Petr Horník, Právo

Rychlobruslařský trenér Petr Novák

Článek

Sáblíková nenašla na dlouhých tratích přemožitelku. Stupňům vítězů se blíží i na patnáctistovce, což už je rychlostní trať. „Časy jsou hodně vyrovnané, odstupy minimální. Na pětistovce je potřeba speciální rychlostní příprava, na tu jsme neměli čas. Nemáme doma dráhu,“ připomněl největší handicap svých svěřenců ve srovnání s nejlepšími soupeřkami.

Devatenáctiletá Erbanová prohání světovou špičku právě na pětistovce, lepší se i na kilometru... „Určitě půjde nahoru i na patnáctistovce. Letos získala na mistrovství světa juniorů čtyři zlaté medaile. Pojede ho i na začátku příštího roku, ale má šanci se prosadit i na seniorském světovém šampionátu na jednotlivých tratích, myslím tím ty krátké. V Heerenveenu zůstala osm desetin sekundy od juniorského světového rekordu. Mohla by ho zajet v Calgary nebo Salt Lake City. My jsme původně neměli starty na těchto dráhách v plánu, ale zvažuji, jak je dostat do nabitého programu,“ přemýšlel nahlas Novák.

Věhlasný rychlobruslařský mág už začíná zbrojit na medaile z evropského a světových šampionátů. Budapešť přivítá evropskou elitu už začátkem ledna... „Ve čtvrtek jedeme do Collalba. Tam bude Martina pracovat na rychlosti. Je to alchymie, správně namíchat tréninkové dávky tak, aby forma kulminovala na budapešťském ledě. Karolína by pak měla pokračovat na juniorský světový šampionát, Evropa by pro ni byla ostrým tréninkem na kratších tratích. Musím to všechno zvážit a prokombinovat,“ naznačil kouč, že jeho svěřenkyně by měly na začátku příštího roku opět přivézt ze šampionátů náruč medailí.

„A to už mám v přípravě další talenty. Jenže na ně není tolik času. Ale beru je s sebou do Collalba, kde absolvují kvalitní přípravu a budou mít možnost ukázat, co v nich je,“ dodal Novák.

Reklama

Související témata: