Hlavní obsah

Verner nadchl volnou jízdou a získal osmý národní titul. Březina padal

Krasobruslař Tomáš Verner na mezinárodním domácím šampionátu v Ostravě vybojoval už svůj osmý český titul. Mistr Evropy z roku 2008 ve svém teprve druhém závodě sezony exceloval ve volné jízdě a odsunul na druhou pozici svého úhlavního soka Michala Březinu, který naopak několikrát upadl a neudržel vedení po pátečním krátkém programu. Jeho sestra Eliška Březinová získala domácí titul v soutěži žen.

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Tomáš Verner po volné jízdě v Ostravě.

Článek

Mistr Evropy z roku 2008 Verner slušně zaplněné hale v Ostravě-Porubě ukázal, že po zdravotních problémech z vyhřezlou ploténkou je zpátky ve velké formě. Svou jízdou bavil sebe a nadchl fanoušky. Jeho volný program byl takřka bez chyb a navrch přidal zákusek v podobě povedeného čtverného toeloopu.

"Bylo tam pár detailů, které rozhodčím určitě neunikly, ale jsem rád, že jsem neudělal velké chyby," pochvaloval si Verner. "Pojal jsem to tak, že dnes zajedu volnou jízdu pro diváky, aby to naoko bylo pěkné, byť by mě na papíře rozhodčí sepsuli. Myslím, že to se povedlo. Diváci vypadali, že se baví, a to bylo mým cílem," usmíval se Verner, který obhájil loňský titul.

Před lednovým mistrovstvím Evropy v Sheffieldu, kam by měl jet společně s Březinou, dostal velký impulz. "Mám opravdu velkou radost z toho, co se tady povedlo. Mám za sebou mizernou první polovinu sezony a teď se dostávám zpátky," uvedl Verner.

Březinovi, národnímu mistrovi z roku 2009, tentokrát zbyly oči pro pláč. Pár dnů po startu ve finále Grand Prix v Québeku ho v Ostravě minula forma velkým obloukem a v sobotní volné jízdě se hned několikrát neplánovaně ocitl na ledě.

"Abych byl upřímný, čekal jsem, že něco takového přijde. Objel jsem čtyři závody během pěti týdnů, to se muselo někde projevit. Nedosáhl jsem na titul mistra republiky, ale pořád je lepší, že taková jízda přišla tady než na mistrovství Evropy," nezastíral Březina.

I když ještě po pátku vedl, dnes mu nevyšlo skoro nic. "V seniorské kategorii to za ty čtyři roky byla asi nejhorší jízda, co jsem zajel. Nebylo to jen kvůli Québeku. Posledních pět týdnů jsem se opravdu nezastavil, nebyl čas trénovat ani si odpočinout," podotkl Březina.

Reklama

Související témata: