Hlavní obsah

Kralování Sáblíkové zřejmě skončí, po koruně Sportovce roku sahá řada konkurentů

PRAHA

Po dvou letech, kdy českému sportu kralovala rychlobruslařka Martina Sáblíková, je víc než pravděpodobné, že její nadvláda skončí. V letošním roce se sice stala mistryní světa na 5000 m, v závodě na 3000 m si i přes pád dojela pro bronz, i Světový pohár a evropský šampionát vyhrála, jenže konkurenci měla doma tentokrát mnohem větší než v minulosti. Tenistku Petru Kvitovou v první řadě, ale třeba i bikera Jaroslava Kulhavého, veslařskou šampiónku Mirku Knapkovou nebo cyklokrosaře Zdeňka Štybara, jenž v terénu světové zlato obhájil.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Rychlobruslařka Martina Sáblíková s korunou pro královnu českého sportu.

Článek

Ve středečním večeru dojde v pražském hotelu Hilton k tradičnímu vyhlášení výsledků 53. ročníku ankety Sportovec roku České republiky a tudíž ke korunovaci nového krále či královny českého sportu. Slavnostní večer bude mít vzhledem k vyhlášenému státnímu smutku trochu jinou podobu, než v jaké byl původně koncipován.

„Pojali jsme večer jako poctu sportovcům a zesnulému exprezidentovi Václavu Havlovi, muži, jenž reprezentoval Českou republiku stejně jako sportovci, které budeme oceňovat,“ glosovala korekce v nachystaném scénáři Petra Pavelková z agentury BPA, jež anketu Klubu sportovních novinářů pořádá. Přímý přenos z komorně koncipovaného slavnostního večera, během něhož budou účinkovat bratislavský komorní symfonický orchestr, Miro Žbirka, Bára Basiková, Martha či Katarina Knechtová, bude Česká televize vysílat od 21 hodin nikoli na prvním programu, jak bylo původně plánováno, ale na sportovním kanále ČT4.

Desítka uchazečů o křišťálovou korunu krále českého sportu vzešla z hlasování rekordního počtu 249 sportovních novinářů, v jejichž tipech se objevila jména 101 sportovce a 30 kolektivů.

Petra Kvitová si vítězstvím ve Wimbledonu, na Turanii mistryň v Istanbulu i čtyřech dalších turnajích řekla hodně hlasitě o královskou korunu mezi českými sportovci.foto: Reuters/Toby Melvile

Elitní desítku tvoří Tomáš Berdych (tenis), Petr Čech (fotbal), Jaromír Jágr (hokej), Miroslava Knapková (veslování), Jaroslav Kulhavý (horská kola), Petra Kvitová (tenis), Martina Sáblíková (rychlobruslení), Ondřej Synek (veslování), Barbora Špotáková (atletika) a Zdeněk Štybar (cyklokros).

Další pořadí jednotlivců:
11. Váňa Josef (dostihy) 446, 12. Jícha Filip (házená) 378, 13. Krejčí David (hokej) 376, 14. Staszko Martin (poker) 187, 15. Kreuziger Roman (cyklistika) 158), 16. Jiráček Petr (fotbal) 139, 17. Bauer Lukáš (běh na lyžích) 119, 18. Krpálek Lukáš (judo) 117, 19. Horváth Pavel (fotbal) 87, 20. Konečný Lukáš (box) 71, 21. Bank Ondřej (sjezd. lyžování) 66, 22. Veselý Jan (basketbal) 62, 23. Abraham Karel (motorismus) 59, 24. Kostelecký David (střelba) 59, 25. Peschkeová Květa (tenis) 59, 26. Rosolová Denisa (atletika) 51, 27. Štokr Jan (volejbal) 49, 28. Svoboda Petr (atletika) 48, 29. Bába Jaroslav (atletika) 42, 30. Horáková Hana (basketbal) 39 bodů

O primát mezi třemi nejlepšími kolektivy se uchází družstvo tenistek, které vyhrálo Fed Cup, fotbalisté Viktorie Plzeň, kteří se probojovali po zisku titulu do Ligy mistrů, a hokejisté ČR, kteří skončili na světovém šampionátu třetí.

Další pořadí kolektivů:
4. Fotbalisté ČR do 19 let 115, 5. Fotbalisté ČR 28, 6. Hokejbalisté ČR 21, 7. Basketbalistky ČR 16, 8. Florbalisté ČR 13, 9. Hokejisté Třince 13, 10. Střelci ČR (trap) 13 (o pořadí na 8. - 10. místě rozhodly počty lepších umístění

Během středečního večera bude vyhlášen i nejlepší juniorský sportovec roku a do pomyslné síně slávy uvedena i další, v pořadí dvanáctá legenda českého sportu.

Reklama

Související témata: