Hlavní obsah

Od Martiny se pořád učím, přiznala nejlepší juniorka Erbanová

Čtyři zlaté medaile z mistrovství světa vynesly devatenáctiletou rychlobruslařku Karolínu Erbanovou k triumfu v anketě České nadace sportovní reprezentace o nejlepšího Juniora roku 2011. Letos na podzim už se dokázala prosadit i mezi seniorkami na krátkých tratích...

Foto: Milan Malíček, Právo

Rychlobruslařka Karolína Erbanová při vyhlašování ankety Sportovec roku.

Článek

Co pro vás znamená ocenění Junior roku 2011?

Velkou poctu a ocenění nejpovedenějšího roku v mojí dosavadní kariéře. Nepatří jen mně, ale celému Novis Teamu.

V první čtvrtině roku jste získala čtyři zlaté medaile na juniorském mistrovství světa. V té poslední jste doslova vlétla do světové seniorské špičky na krátkých tratích, především pětistovce. Čeho si ceníte víc?

Těžko se to srovnává, ale pro mne jsou zmíněné úspěchy hodnotově velmi blízko. Z juniorských zlatých si cením nejvíc té za čtyřboj, protože jsem musela zajet co nejlépe i tříkilometrovou trať, po níž jsem byla mrtvá, ale zlatá. Na podzim se mi dařilo na pětistovce i kilometru. Čtvrté místo v závodě Světového poháru považuji také za nesmírně cenné.

Rychlobruslařky Martina Sáblíková (vlevo) a Karolína Erbanová v Hotelu Hilton při vyhlašování ankety Sportovec roku.foto: Právo/Milan Malíček

Na dlouhých tratích asi kolegyni Martinu Sáblíkovou prohánět nebudete...

V nejbližší době určitě ne. Spíš se věnuji těm kratším, kde se mi daří, víc mě baví a mám k nim asi i větší předpoklady. Cítím se na nich lépe.

Kudy podle vás může vést cesta na úplný vrchol?

Jako dosud, přes tvrdou práci a neustálé zlepšování. On mě trenér Novák ani jinudy jít nenechá (smích). Věřím, že to dokážu.

Takže spolu budete bojovat na střední trati 1500 metrů?

No bojovat... Zatím mě Martina poráží a o dost.

Chtěla byste mít některé její vlastnosti?

Především vytrvalost a učím se od ní zarputilosti v tréninku i závodech, kdy jde tvrdě za vítězstvím, nic nevypustí. Věřím, že jsem její dobrá žačka.

Co stíháte kromě rychlobruslení?

Už nic, jen se snažím udržet tempo se školou.

Kde budete trávit Vánoce?

Doma s rodinou, moc se na ty chvíle těším.

Hned po Novém roce se uskuteční evropský šampionát ve víceboji a postupně i seniorské a juniorské mistrovství světa. Na které vrcholy se soustředíte?

V Budapešti na krátké tratě, ale hlavní pro mne bude juniorský šampionát, na němž bych chtěla obhájit některé zlaté medaile. Na seniorském šampionátu na jednotlivých tratích bych se chtěla dostat co nejvýše na pětistovce a kilometru.

Reklama

Související témata: