Hlavní obsah

Kličkové jsou jako kobra, zastává se Ukrajinců Tyson, který teď pije heřmánek

PRAHA

Jeho agresivní styl ho proslavil, v ringu se dokázal chovat jako predátor, který chtěl svoji kořist rozsápat a vymazat ze světa. Takový byl proslulý profesionální boxer Mike Tyson. Dnes těžké váze vládnou dva bratři. Vladimir a Vitalij Kličkové. Pro někoho nezáživní patroni, pro někoho taktici, kteří čekají, nikam se nehrnou. Někdy nuda. Ale tento postup slaví úspěch. A ví to i Tyson, ten, který vyznával úplně opačný styl boje.

Foto: Mike Groll, ČTK/AP

Mike Tyson při své děkovné řeči krátce po zařazení do Síně slávy

Článek

„Lidé chtějí vidět ty, kteří zabíjejí, ale to není to, co je v boxu důležité. Hlavní je výhra, a oni jsou vítězi. Snaží se vyhnout chybám a čekají na svoji příležitost, stejně jako kobra. Nevypadá to velkolepě, ale je to úspěšné,“ zastal se ukrajinských bratrů Tyson v rozhovoru pro německý Spiegel.

Pětačtyřicetiletý Tyson stále drží světový primát, je nejmladším šampiónem v těžké váze. Bylo mu dvacet let, když slavil. Pak se s ním roztočil svět jako jeden velký kolotoč, který on nestíhal.

Tyson to není jen spojení s boxem, ale také s drogami, vězením a skandály. „Nikdy nebude boxer, který spolyká více prášků než já. Byl jsem rozhněvaný mladý muž a rebel,“ řekl Tyson, který poznal i zdi vězeňské cely za znásilnění.

Ukrajinští boxerští šampioni Vladimir (vpravo) a Vitalij Kličkové se chlubí všemi pásy, jež vlastní.foto: ČTK/AP/Martin Meissner

Když se splaší ego

„Mé ego bylo šílené. Byl jsem příliš mladý, všechno šlo moc rychle, neměl jsem čas se rozvíjet. Byl jsem kretén, snílek, blázen, kterého posedlo šílenství. Nikdy jsem si nemyslel, že se dožiju třiceti. Jsem rád, že jsem naživu,“ přiznal rodák z Brooklynu.

Život tohoto bouřliváka je nyní absolutně jiný. Z černé vrány se stala bílá holubička.

„Nepiji alkohol, nekouřím, neužívám drogy, jsem vegan, nejím maso, nepiji mléko, nejím vejce. Jím rozinky, rajčatovou polévku, piji heřmánkový čaj. Vážím 100 kilo, před dvěma lety to bylo ještě nechutných 160," řekl o sobě muž, který vydělal údajně až 400 miliónů dolarů za kariéru v ringu, ale nyní je v minusu.

Reklama