Hlavní obsah

David Svoboda je opět Pětibojařem roku

PRAHA

David Svoboda se stal podruhé za sebou a počtvrté v kariéře vítězem ankety Pětibojař roku. V hlasování trenérů a funkcionářů Českého svazu moderního pětiboje vyhrál v hodnocení minulé sezony suverénně před Natálií Dianovou, za kterou těsně o bod skončil třetí Ondřej Polívka.

Foto: Ivana Roháčková

Moderní pětibojař David Svoboda v roli strážce vzdušného prostoru nad letištěm v Praze - Kbelích.

Článek

Svoboda, který získal u všech hlasující první místo, v uplynulém roce vyhrál v květnu Světový pohár v maďarské Százhalombattě. Navíc dosáhl na triumf v Kremlin Cupu v Moskvě, který byl nejlépe dotovaným závodem v historii pětiboje. V červnu pak vystoupal na pozici světové pětibojařské jedničky.

Společně s Polívkou a Michalem Sedleckým získali bronzovou medaili na mistrovství Evropy v britském Medway. A v posledním závodu sezony - Champion of Champions na Sicílii - obsadil Svoboda druhé místo.

Vítězství v anketě Svoboda očekával. "Odpovídalo to mému měřítku. I když Natálka i Ondřej měli dobré sezony," uvedl nejlepší český pětibojař také z let 2007, 2008 a 2010. Mrzí ho, že mu loni nevyšlo mistrovství Evropy ani světa. "Ale na mých výkonech se podepsaly problémy s laserovými terči a ještě únava z dlouhé sezony," řekl člen pražské Dukly, který je jednou z českých nadějí pro letní olympijské hry v příštím roce.

Kvůli přípravě na Londýn vyrazil v závěru minulého roku na šestitýdenní soustředění v americkém Colorado Springs. "Absolvoval jsem tam kompletní přípravu se všemi disciplínami i závody. Kromě toho jsem tam stihl napsat bakalářskou práci na téma historie moderního pětiboje," prohlásil.

Ocenění Pětibojař roku 2011 v kategorii juniorů získala také díky stříbru ze smíšené štafety na MEJ v polském Drzonkově Barbora Kodedová, která startovala i na seniorských šampionátech v Medway a Moskvě.

Reklama