Hlavní obsah

Budapešťský ovál je o něco lepší než rybník, tvrdí Erbanová

Karel Felt (Budapešť)Sport.czPrávo

Potřetí za sebou vyhrála Karolína Erbanová (19) na rychlobruslařském vícebojařském ME úvodní disciplínu na 500 m. „Mám splněno,“ jásala po závodě. Zbývající disciplíny už bere jako trénink. „Na dlouhé tratě zkrátka nejsem,“ přiznala s úsměvem po večerní páteční trojce.

Foto: Karel Felt, Právo

Rychlobruslařka Karolína Erbanová

Článek

Pětistovku jste na rychlobruslařském mistrovství Evropy ve víceboji vyhrála. Cítíte spokojenost?

Dá se to tak říct. Cílem byly stupně vítězů, a to se mi podařilo. Čas na pět set metrů mě docela příjemně překvapil. Bylo těžké se prát s větrem na rovince.

Věřila jste si na první místo?

Věděla jsem, že to je velká loterie, jednou foukne, jednou ne, výsledky jsou hned někde jinde, člověk musí jet naplno a doufat, že k tomu vyjde počasí.

Komplikuje závod počasí?

Je to hodně nefér, někomu fouká čtyři kola nebo i celý závod. Jiný jede tři kola úplně bez větru a to rozhoduje.

Projevuje se poměrně teplé počasí i na kvalitě ledu?

Je to lepší než na rybníku, ale s halou se otevřený ovál samozřejmě nedá srovnávat.

Na evropských vícebojařských šampionátech jste vyhrála pětistovku třikrát za sebou. Dají se nějak srovnat?

Předloni v Hamaru to bylo velké překvapení, tam jsem šla zajet co nejlepší výsledek. Loni v Collalbu jsme už věděla, že mám šanci být na stupních, člověk se pak na závod už jinak připravuje psychicky. Když přijdou obhajoby, vím, že jsem mezi favoritkami na tu trať, o to je situace těžší. Do Budapešti jsem přijela, že musím být na bedně a nejlépe nejvýš.

Večerní distance na tři kilometry už tak excelentní nebyla...

Čas na tři kilometry měl být samozřejmě lepší, ale to není moje trať. Čekala jsem ho dokonce horší. Jela jsem teprve druhou trojku v sezóně. Zbývající dvě tratě, sobotní patnáctistovka a nedělních pět kilometrů, budou spíš trénink, ale pětku možná ani nepojedu. Ale vím, že tohle je víceboj a musím se s tím prostě poprat.

Trenér Novák říkal, že tady neujedete ani dvě kola, už je to lepší?

Na tréninku to bylo hodně špatné, už na tréninkovém kempu v prosinci v Collalbu jsem se necítila dobře a nevěděla jsem, co s tím. Hodně jsem pak odpočívala, vyplatilo se mi to.

Kouč také říkal, že jedete víceboj za trest, co jste provedla?

Nic jsem neprovedla, ale čtyřboje pro mě nejsou. První jsem na pětistovku a pak poslední na tři a pět kilometrů... Je to ten největší rozdíl, jaký tu kdo zajede, na dlouhých tratích se prostě trápím.

Proč tedy víceboj jezdíte?

Jsem tu kvůli pětistovce, patnáctistovku a tři kilometry jsem si přijela vyzkoušet kvůli juniorskému světovému šampionátu v Japonsku.

Může to být váš poslední čtyřboj?

Všechno je možné. I tohle. Víc mi sedí krátké tratě.

Čeká vás také sprinterské mistrovství světa v Calgary. Můžete tam jet o medaili?

Podle výsledku v Budapešti nelze nic usuzovat, tady závodí především štrekařky, pojedou tam maximálně tři. A z času se to také nedá porovnat, podmínky jsou zcela rozdílné, navíc v Kanadě je v hale velice rychlý led. Nevím, jak by tu jely specialistky sprinterky. Tím se ale teď nezabývám.

Reklama

Související témata: