Hlavní obsah

Sáblíková zničila na patnáctistovce soupeřky a vede

BUDAPEŠŤ

Martina Sáblíková na větrném budapešťském oválu září. Ve třetí disciplíně mistrovství Evropy ve víceboji soupeřky na 1500 m doslova rozdrtila a ujala se celkového vedení. Před nedělním finále na pět kilometrů už téměř nikdo nepochybuje, že potřetí za sebou a počtvrté celkově získá titul evropské vícebojařské královny.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Článek

Přitom taktika před závodem byla mnohem skromnější. „Ztratit co nejméně na největší soupeřky Němku Claudii Pechsteinovou a Ireen Wüstovou z Nizozemska, aby před nedělním závodem pořád existovala naděje na boj o zlato,“ prozradil trenér Petr Novák. „V noci jsem špatně spala, musela jsem si vzít prášek. Ráno jsem byla hrozně unavená. Trenér mi vynadal, jako bych to snad dělala schválně, že nespím. V tu chvíli byl na facku. No naštval mě, ale na druhou stranu mě probral,“ prozradila česká ledová královna. Kouč se jen tajemně usmíval. On přesně ví, co na jeho svěřenkyně platí...

Trenér rychlobruslařky Martiny Sáblíkové Petr Novákfoto: Právo/Karel Felt

Samotná rozjížďka na sluncem zalitém oválu začala pokaženým startem Polky Natalie Czerwonkové... „To mě trochu naštvalo, protože nám zrovna nefoukal vítr. Druhý start už byl do větru, ale vyšel mi. Snažila jsem se jet co nejdéle s rukou za zády, aby odpor vzduchu byl minimální. Moje nízká váha je, alespoň si to myslím, výhodou při protivětru, lépe ho rozrážím. Na druhou stranu mám pocit, že mě protivítr hrozně brzdí a stojí to moc sil,“ rozebírala svoji jízdu Sáblíková, která dokázala zrychlovat a čas 2:03,64 minuty ji doslova vystřelil na první místo.

Říkat, že mám zlato, si netroufnu

„Jelo se mi báječně! Vyhrát v téhle větrné loterii patnáctistovku s takovým náskokem před Wüstovou a Pechsteinovou, to jsem vůbec nečekala. Abych pravdu řekla, nerozumím tomu,“ říkala cestou ze stupňů vítězů za sobotní disciplínu na dopingovou kontrolu. „Mám to báječně rozjeté, ale říkat, že už mám zlato, si netroufnu. Tady se může stát cokoliv. Možná bych ho ale zvládla i s pádem, což nechci přivolávat,“ pravila s lehkým úsměvem.

Vítězka Martina Sáblíková (uprostřed), vlevo deuhá Nizozemka De Vriesova a třetí Ruska Skokovová.foto: Právo/Karel Felt

Obě spolufavoritky jedoucí v poslední rozjížďce doplatily na točící se vítr, který je viditelně zbrzdil. Když projely cílem a viděly ztrátu na Sáblíkovou, oběma spadla brada a dokonce jinak příjemná Pechsteinová nechtěla s nikým mluvit. Wüstová jen kroutila hlavou, že ve dvou jízdách dokázala prakticky ztratit dobře rozjetý závod. Nepomohla jí ani populární nizozemská fanouškovská kapela, která nakonec zahrála fanfáru české vítězce. Hodně slyšet byli i čeští fanoušci. „Moc jim děkuji, ale i novinářům, všichni mě po nepovedené pětistovce přesvědčovali, že zlato ještě není ztracené. Já jim uvěřila, měli pravdu,“ usmívala se Sáblíková.

Erbanová bude fandit

Méně spokojená byla Karolína Erbanová, pro kterou v sobotu šampionát skončil. „Patnáctistovka nebyla dobrá. Foukalo víc než v pátek, jela se mi hůř než trojka, a to je co říct. Můj čas na nedělní dvanáctičlenné finále nestačí, takže nemusím řešit, jestli jet nebo ne. Alespoň budu odpočívat a fandit Martině,“ říkala s tím, že hlavním úkolem bylo uspět na pětistovce, kterou vyhrála.

Do bojů zasáhl i mladší bratr Sáblíkové Milan. „Pětistovka se mu povedla, moc mu nedal ani favorizovaný Sven Kramr z Nizozemska. Jede dobře,“ pochválil mladíka kouč Petr Novák. „Martina je dobře připravená, to tvrdím celou sezónu a tady to potvrzuje. Bylo by krásné, kdyby vyhrála i pět kilometrů a na nejvyšším stupni při čtyřboji stály jen české závodnice,“ prozradil svoje přání a šel sledovat Sáblíka, který vyrazil na pět kilometrů.

Mistrovství Evropy v rychlobruslařském víceboji v Budapešti:
Muži:
500 m: 1. Niedzwiedzki (Pol.) 36,89, 2. Brodka (Pol.) 36,90, 3. Blokhuijsen (Niz.) 36,93, ...19. Sáblík (ČR) 38,24.
5000 m: 1. Kramer (Niz.) 6:31,82, 2. Blokhuijsen 6:36,49, 3. Contin (Fr.) 6:38,08, ...24. Sáblík 7:07,68.
Průběžné pořadí po 2 disciplínách: 1. Blokhuijsen 76,579, 2. Kramer 76,952, 3. Bökko (Nor.) 77,310, ...24. Sáblík 81,008.
Ženy:
1500 m: 1. Sáblíková (ČR) 2:03,64, 2. De Vriesová (Niz.) 2:04,70, 3. Skokovová (Rus.) 2:05,18, ...16. Erbanová (ČR) 2:10,91.
Průběžné pořadí po 3 disciplínách: 1. Sáblíková 125,684, 2. Wüstová 126,095, 3. Skokovová 126,589, ...15. Erbanová 130,487.

Reklama