Hlavní obsah

Králové na rychlobruslaře nevidí

Karel Felt (Budapešť)Sport.czPrávo

Ač se to zdá neuvěřitelné, první evropský šampionát v rychlobruslení se jel v Budapešti už v roce 1895. Samozřejmě byl tehdy výhradní záležitostí mužů. Závodilo se na stejném místě, jako nyní, jen na přírodním ledu. Umělé chlazení bylo na oválu instalováno ve dvacátých letech minulého století, jako jedno z prvních v Evropě.

Foto: Karel Felt, Právo

Pohled na ovál se secesní budovou, která tvoří zázemí.

Článek

Krásná secesní budova, která tvoří zázemí probíhajícího mistrovství Evropy ve víceboji, stojí v Městském parku, pár desítek metrů od obřího monumentu nejslavnějších hunských vojevůdců, přímo za zády maďarských králů. Proti ní se tyčí zámek a z druhé strany je muzeum. Učiněná romantika... „Takhle v centru města žádný ovál není, ale víc než krása budov kolem mě zajímá kvalita ledu a vítr, který se tu točí,“ naznačila Martina Sáblíková, že nepřijela obdivovat perlu na Dunaji, ale bojovat o medaili.

Z mostu, který se klene přes velký park a jezero, sledují závody stovky diváků. Jednak náhodných, pro které jsou rychlobruslaři zpestřením víkendové procházky, ale i takových, kterým se nechtělo platit v přepočtu několik tisíc korun za vstupenku na tři dny. „Je to tu hezké, ale šampionáty by se už měli konat v halách,“ odmítl romantiku i trenér Petr Novák.

Skupina českých fanoušků ze Studnice.foto: Právo/Karel Felt

Historii mnoha šampionátů, které se na budapešťském oválu uskutečnili, připomínají i dobové fotografie. Dokonce se tu pořádaly nejen rychlobruslařské, ale i krasobruslařské šampionáty. „Já tu byla naposledy, když mi bylo třináct. Ale bruslit v dlouhé sukni, jako na obrázku a na těch podivných bruslích, to bych asi nezvládla,“ přiznala česká ledová královna. Ani v létě tohle místo nezahálí. V betonovém korytu je velké a hojně navštěvované koupaliště.

I když počasí je lezavé, v hledišti kolem oválu to žije. Čeští fanoušci jezdí za Martinou Sáblíkovou a Novis Teamem na všechny velké akce. Nechybí ani v Budapešti. Jen ze Studnice, odkud pochází trenér Petr Novák, jich přijely skoro tři desítky.

Nizozemští fanoušci mají svoji kapelu.foto: Právo/Karel Felt

Největší pozornost budila dvojice v kombinézách s třásněmi v národních barvách... „Základem jsou bílé malířské montérky. Ženské pak nastříhají na tenké proužky prostěradla a vytvoří třásně. Šest jich padne na jeden kostým. Ušít to celé zabere poctivé dva dny práce,“ pravil jeden z nich. Ostatní na sobě mají bundy s velkým nápisem Martina Sáblíková. A v hledišti jsou patřičně slyšet. „Od toho jsme tady,“ zakřičí sborově.

Ještě větší podporu má nejen v Budapešti nizozemská výprava. Ze země, která je baštou rychlobruslení už nejen díky slavným kanálům, které už prakticky nezamrzají, jich jezdí téměř dvě stovky. A s nimi početné kapela, která hraje nejen svým závodníkům světové šlágry, včetně Škoda lásky. A když se zrovna na oválu nic neděje, změní se hlediště nebo prostor za ním v taneční parket. Rychlobruslařští fanoušci, bez ohledu na národní barvy, si umí takové akce náramně užít.

Reklama

Související témata: