Hlavní obsah

Plane boj o pardubické dostihy. Areál můžeme převzít do měsíce, navrhuje Váňa

PRAHA

Představil plán s jasnými obrysy a čísly, Josef Váňa zesiluje snahu důrazně proniknout do dění kolem pardubických dostihů. „Do měsíce jsme schopni převzít areál,“ říká uznávaný žokej a trenér. Navrhuje magistrátu města, aby jeho firmě závodiště, kde se vždy v říjnu koná i slavná Velká pardubická, pronajalo na dvacet let. Zatím ale nic nenasvědčuje vstřícné reakci.

Foto: archiv

Žokej Josef Váňa

Článek

Váňa by přesto rád zaštítil pardubické dostihy už letos. „Časově je to na hraně, ale skupina kolem mě je silná, zvládli bychom to,“ je přesvědčen. Plán je jasný. Odpojit od pořádání Dostihový spolek (DS), který závodiště obhospodařuje dosud a je za jeho působením dluh, a to asi více než 10 miliónů. „Dostihy lze pořádat tak, aby na nich město získávalo a nemuselo je dotovat, jako člen zastupitelstva obce vím, že peníze jsou třeba jinde,“ podotýká Váňa.

Činnost DS, který je podle něj čistě nástrojem pardubických politiků, kritizoval už loni před Velkou. „Hned mě obvinili, že chci jen zisk z pardubických dostihů,“ pokračuje Váňa.

„Nikdo z nás na tom nechce vydělávat,“ tvrdí Jaroslav Bouček, známý filmový producent, majitel koní a jeden z členů Váňovy skupiny. „Vyděsil jsem se, když jsem si nechal spočítat, kolik jsem kdy vložil do koní. Vrátilo se mi to tak z padesáti procent.“

Město podle dřívějších vyjádření primátorky Štěpánky Fraňkové s urychlenou vstřícnou reakcí na Váňovu snahu nepočítá. Zjevně dál chystá navyšováním jmění držet při životě DS. Namítalo též, že legislativně je pronájem přímo Váňovi nemožný, ten reagoval zapojením své společnosti s ručením omezeným. „Když to nevyjde letos, nevzdáme to, projekt je životaschopný,“ dodává Karel Šimána, další ze zástupců skupiny kolem Váni.

Co nabízí Váňa
Převzetí nákladů na pardubické dostihy a údržbu příslušných ploch. Zvýšení dotace Velké ze 4,5 milionu na 7,5 milionu. Rozšířit počet hlavních dostihů (mj. Malá pardubická, Pohár Josefa Váni). Zajistit návrat cizí konkurence do VP. 24 milionů korun pro město za pronájem areálu na 20 let. Kalkuluje s výnosy i náklady zhruba 40 mil. ročně.
Postup města
Jedná s akcionáři Dostihového spolku, očekává jeho stabilizaci na únorové valné hromadě. Slovně ovšem primátorka Fraňková nevylučuje ani jednání s Váňou.

Reklama

Související témata: