Hlavní obsah

Žokej Váňa: Obvinili mě, že jsem prase, co chce zisk, ale vydělaly by dostihy i město

Jako žokej a trenér vždy říká, že má spoustu práce. Teď Josef Váňa znovu a ještě podrobněji představuje plán na vstup do dění kolem pardubických dostihů. I se svojí firmou. A důrazně atakuje městské zastupitelstvo, které řeší trable s pořádáním Velké pardubické i dalších koňských bitev.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Vítěz 120. ročníku Velké pardubické Josef Váňa s Tiumenem (vlevo) vbíhá do cíle. Zcela vpravo je v pořadí druhý Marek Stromský s Amant Grisem, uprostřed třetí Josef Bartoš se Sixteen.

Článek

Jak byste to vše stíhal, pokud by vám město vyšlo vstříc?

Dávám do toho jen jméno, práci by dělali moji kolegové, kteří jsou tak fundovaní, že by to zvládli. Jejich širší okruh představím, až to bude aktuální.

Vaše vize zvelebit Velkou pardubickou i další dění na závodišti vypadá odvážně...

Město nemusí dávat, může jen brát. My jsme schopni peníze v dostizích navýšit.

Kde v dnešní době vidíte prostor pro zisk prostředků?

Měl jsem schůzku se zástupci firmy třeba i z Pardubic, potvrdili, že by se daly sehnat, když u toho bude Váňa, případně jeho společnost. Věřím, že to může jít.

Počítáte s tím, že třeba budete muset investovat sami?

Někteří z nás s tím i počítají.

Jak se celý plán na iniciativu vaší skupiny rodil?

Měli jsme Huberta (slavnost na ukončení sezóny). Sešli se majitelé koní, odborníci přes zemědělství i finance. Vzešel z toho závěr, že zkusíme městu Pardubice navrhnout spolupráci. Myslím, že potřebuje dávat veřejné prostředky jinam, než do zadluženého Dostihového spolku (pořadatele Velké). A to ani nevím, jak vysoce zadlužený je. Asi to není malá částka.

Do stávající struktury tedy asi vstupovat rozhodně netoužíte...

Chceme začít na zelené louce, s lidmi z Dostihového spolku, ať už bývalými či současnými pracovat nehodlám. V Pardubicích se to až příliš stalo politickou záležitostí. Ale s městem, které je vlastníkem areálu, pochopitelně nějak spolupracovat musíme.

Na primátorku Pardubic Fraňkovou jste se s návrhem obracel už loni...

Bohužel díky médiím jsem byl za prase, které chce vydělávat na dostizích v Pardubicích. Bylo to podáno negativně. Ale je to přece jinak. Vždyť vše, co jsem vydělal, šlo zase do koní.

A když vás město nechá stranou?

Karty jsou na straně zastupitelstva, my jsme udělali, co se dalo.

Máte výhradně kladné ohlasy z okolí na vaši iniciativu?

Volají mi lidi nejen od koní. Jasné je, že za dva za tři roky bude mé jméno zapomenuto. Chci teď využít situace a získat do koní co nejvíc. Přes pardubické závodiště by cesta byla.

Vize jsou ale různé, i hodně černé. Že třeba ani Velká pardubická už nebude...

Nevím, jak je město silné, nakolik může dál dávat peníze, ale nechci, aby majitelé a další lidé od koní byli biti.

Město vám třeba nabídne nějaký kompromis...

Nebudu dávat jméno v sázku pro záležitost, kde je díra a jen víra, že se ji povede zacpat. To ne.

Dostihový spolek řídil i nynější poslanec Miroslav Petráň, s nímž jste vycházel vždy vcelku dobře... Ani s ním byste nespolupracoval?

Když by slíbil, že přivede na start Velké tři Angličany, tak jo. Zahraniční konkurenci chceme vrátit. Ale myslím, že bych to už zvládl i sám. Pravda je, že pan Petráň s tím má spoustu zkušeností. Asi by to šlo tak, že by dostal třeba takový úkol, ale nekecal by do toho, co se děje na dráze.

Co primátorka? Tušíte, jak bude reagovat, případně zastupitelé města?

Osobně jsem za ní byl s první nabídkou. Neodpověděla, prý proto, že to nebylo zaštítěno žádnou firmou. Teď do toho dávám své s. r. o., ale zatím nic konkrétního nevím.

Opravdu netušíte, zda-li je vám v zastupitelstvu někdo nakloněn?

S politiky netančím, tedy nevím. Ale určitě je tam dost velká síla, která by si obhájila, že prostředky na organizování Velké pardubické zase vydá.

Co titulární sponzor Velké? Je na vaší straně?

Jak jsem pochopil, Česká pojišťovna u toho dál chce být, je jí jedno, kdo to bude organizovat, ale jde o to, aby to nedopadalo, jako v předešlých letech, kdy jsme odměnu za Velkou dostávali den před startem dalšího ročníku, což byla nemilá záležitost.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články