Hlavní obsah

Pardubický souboj: Váňa půjde do kolize s motorkami

Někdo si možná řekne, že ve slovutném východočeském městě zešíleli. Dvě největší sportovní akce, které se v něm už desetiletí konají, se uskuteční v jeden den. Tak se to rýsuje už od konce minulého roku. Druhou říjnovou neděli se před čtvrtou odpoledne může hnát pro svůj devátý triumf ve Velké pardubické Josef Váňa, pár minut poté vyrazí nejlepších šest plochodrážních es do finále Zlaté přilby.

Foto: David W. Cerny, Reuters

Žokej Josef Váňa se raduje z osmého triumfu na Velké pardubické.

Článek

Stihnout oboje je v onom odpoledni 14. října zhola nemožné, to musí být jasné každému z těch fandů, kteří by rádi naživo viděli koně i motocykly. „A nemáme už kam uhnout,“ zní z tábora obou organizátorů. Termín tradičně patří Velké pardubické. Ale její pořadatelé v závěru minulého roku vyšli vstříc motoristům a cukli na 7. října.

„Změnu s námi vyjednalo ještě bývalé vedení Dostihového spolku,“ říká Petr Moravec, jeden z šéfů motocyklového závodu. Pořadatelská organizace koňských klání zažívá svízelné chvíle. Její vedení se změnilo, město řeší tíživou finanční situaci spolku. Pořádat dostih teď chce i věhlasný Josef Váňa, ale v nejasné situaci je jedna záležitost zcela zřetelná - termín. A to 14. října. Tedy zpět v tradiční době.

Domácí dostihová autorita Jockey club na tom trvá. „Před tím jsou vrcholné dostihy ve Francii, je to vázáno na mezinárodní kalendář i na dění na ostatních českých závodištích,“ tvrdí Václav Luka, prezident Jockey clubu.

„My už také nemáme kam uhnout. Se Zlatou přilbou je opět spojen sobotní závod mistrovství světa juniorů a s tím už nehneme, motocyklová federace nám dlouho vycházela vstříc a čekala, o změně teď samozřejmě nechce ani slyšet, kalendář má hotov. Týden před tím jsou závody, pak také,“ argumentuje jeden z šéfů plochodrážního podniku Petr Moravec.

Záběr z finálové jízdy Zlaté přilby v Pardubicíchfoto: ČTK/Alexandra Mlejnková

Dokáže si představit, že obě akce, jejichž dějiště dělí pár stovek metrů, budou v jeden den. „Bude ale asi problém s tím, jak to obsáhne policie, nejhorší to bude pro infrastrukturu města,“ upozorňuje. Oba podniky v součtu navštíví řádově desetitisíce. „Máme fanoušky v celé republice i cizině, nejhorší to bude pro pardubické příznivce, kteří jsou zvyklí chodit na oboje,“ přemítá Moravec.

Odhaduje, že jde o skupinu zhruba 3000 lidí. „Pro ty to může být těžká volba, nás to nepoloží, ale mrzí nás to, problém to může být i pro hoteliéry, dva týdny měli plno, teď se to smrskne, pořád si myslím, že když v minulosti Zlatá přilba opakovaně ustupovala, mohl by jednou i Dostihový spolek,“ pokračuje Moravec. „Míč je, obrazně řečeno, na straně dostihů.“

Dostihový kalendář ale zní jasně. „A není kam uhýbat,“ říká Luka, který je kromě své funkce v Jockey clubu i zástupcem Dostihového spolku. Radnice podporuje oba podniky, zatím to vypadá, že s termínovým střetem se bude muset nejspíš smířit. „Magistrát se tím určitě ještě bude zabývat. A proč by se nemohlo běžet 21. října. V tom víkendu bude mít Váňa šedesátiny, může se s tím spojit jeho případná výhra,“ navrhuje Moravec s úsměvem.

Reklama

Související témata: