Hlavní obsah

Březina už za sezónu vystřídal patery brusle. V nových chystá útok na medaili

Jen dva Evropané postoupili v této sezóně do finále krasobruslařské Grand Prix. Vedle Španěla Javiera Fernandeze i jednadvacetiletý Michal Březina. Na kontinentálním šampionátu v Sheffieldu bude ve čtvrtek a v sobotu usilovat o prokletí čtvrtých míst, která posbíral na mistrovství světa a Evropy už tři.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Krasobruslař Michal Březina

Článek

Považujete kometu letošní sezóny Fernándeze za svého největšího soupeře? Podle papírových předpokladů to tak vypadá…

Papírově je největším favoritem on, získal v sezóně nejvyšší bodový součet. Pak je to samozřejmě Pljuščenko, i když Žeňa je velká neznámá. Mezi adepty na medaili ale určitě patřit bude, pak jsem tu já, Tomáš Verner, Brian Joubert… Ale podle papírů se to brát nedá, rozhodne, jak se to komu povede tady.

Jak na vás Sheffield a tamní hala zatím působí?

Byl jsem trénovat v hlavní hale a led v ní je perfektní. Trochu mi to připomíná Tallinn, tak se mi bude snad taky tak dařit (na ME 2010 byl Březina v Estonsku čtvrtý – pozn. red.).

Mistrovství republiky, vás poslední závod, vám příliš nevyšlo, stěžoval jste si na únavu. Zvolil jste tedy po něm odpočinek?

Po šampionátu jsem byl doma a pracoval s kondičním trenérem. Nevysadil jsem úplně, ale věnovali jsme se regeneraci, byla to změna, která mi pomohla. Teď se cítím dobře, svaly si odpočinuly, i první trénink tady se mi povedl.

Krasobruslař Michal Březina foto: Reuters/Andy Clark

Zvedla vám premiérová účast ve finálovém závodě Grand Prix sebedůvěru?

Určitě mi to pomohlo. Rozhodčí mě na všech závodech mohli vidět, vědí, co ode mě můžou čekat. Je to o dost lepší než vloni, kdy jsem půl sezóny kvůli zranění nejezdil.

Vy jste kromě soupeřů během sezóny tak trochu bojoval i s vlastními bruslemi, které jste musel vyměnit. Už jste si na nové zvykl?

Teď mám nové od mistrovství republiky, musím zaklepat, jsou perfektní. Výborně mi sedí, musel jsem si pořídit novou značku i kvůli zdraví, protože se mi z těch starých dělal zánět šlachy v kotníku. Po vyšetření u doktora už je vše v pořádku.

Pro krasobruslaře je změn bruslí asi velkou nepříjemností…

Je to tak, to je asi to úplně nejhorší. A já za sezónu už vyměnil patery brusle.

Jak dlouho trvalo, než se vám ty nové vytvarovaly podle nohy?

Vyráběla je kanadská firma, která za mnou přijela, změřila mi nohu a našli jsme boty, co mi sedí přímo na nohu. To rozjíždění bruslí tak netrvalo dlouho, vnitřek se rychle vyformoval.

Na mistrovství Evropy jste se ještě vloni mohl potkat se svojí přítelkyní americkou Allison Reedovou, která v tancích reprezentovala Gruzii. Ještě jste spolu?

Už to bohužel neplatí, asi měsíc.

Reklama