Hlavní obsah

Novotná chce na premiérovém ME na českém území uspět

PRAHA

Před osmi lety rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná v Mladé Boleslavi zajela životní výsledek v závodě Světového poháru, od pátku do neděle se na stejném místě pokusí prodat své zkušenosti a potřetí v kariéře vystoupit na stupně vítězů na vícebojařském mistrovství Evropy. Kontinentální šampionát se v Česku uskuteční poprvé a sedmadvacetiletá Novotná se na start postaví jako jedna z favoritek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rychlobruslařka Kateřina Novotná na ruzyňském letišti

Článek

"Od pondělí jsme v Boleslavi začali trénovat, takže se začínám potkávat se soupeřkami. Samozřejmě, že trochu nervózní jsem, ale zároveň se těším a už se nemohu dočkat závodů," řekla Novotná ČTK.

Česká jednička na krátké dráze má ve své sbírce zlatou medaili z roku 2010, o rok dříve byla ve víceboji druhá. Teď se ale poprvé na podobné akci představí doma.

"A o to více bych chtěla uspět. Nejen pro sebe, ale i proto, aby se zviditelnil náš sport. Doufám, že přijdou fanoušci, a já udělám vše pro to, abych uspěla," uvedla účastnice olympijských her v Salt Lake City, Turíně a Vancouveru.

Zvýšený tlak si nepřipouští. "Ten je spíše na trenéra, který se stará i o organizaci. Tomu se já snažím vyhýbat. Na mě bude tlak až o víkendu. A doufám, to zvládnu," pousmála se svěřenkyně kouče Jaroslava Paříka. Výhodou je, že nemusí pro kamarády a rodinné příslušníky zajišťovat lístky, vstup je totiž zdarma.

Šampionát vrcholem sezóny

V Mladé Boleslavi se již v minulosti dva velké závody konaly. Na zdejším hokejovém stadionu se uskutečnilo juniorské mistrovství Evropy a v roce 2004 Světový pohár. A v něm si tehdejší juniorka Novotná připsala v té době životní výsledek v podobě šestého místa na pětistovce. "Libí se mi tam. Normálně trénuji v Benátkách nad Jizerou, kde je zima a chlad. Tady je to příjemné a jezdí se mi tam dobře," řekla.

Nadcházející ME bude pro Novotnou vrcholem sezony. "Vždy ladíme přípravu tak, aby nám to nejlépe jezdilo na mistrovství Evropy a světa po Novém roce. I tentokrát to bylo stejné a cítím, že forma je dobrá. Uvidíme, jak budou jezdit soupeřky. Já si ale věřím a těším se," podotkla Novotná.

Solidní formu v dosavadním průběhu sezony předvedla i ve Světovém poháru. Sice neodjela všechny závody, ale například na začátku prosince byla v Japonsku čtvrtá na kilometru, když nestačila jen na trojici Číňanek. V říjnu v Kanadě dojela na 1500 metrů pátá.

Přesto Novotná očekává, že ji v Mladé Boleslavi čeká tvrdý boj o medaili ve víceboji. Hlavní favoritkou je trojnásobná kontinentální šampionka Arianna Fontanaová z Itálie, v SP se v sezoně výrazně prosazovala i Britka Elise Christieová. "Je tam ale i řada dalších kvalitních závodnic. Úroveň Evropanek se ve světovém měřítku celkově zvyšuje. Pro mě je to těžší, ale zároveň držím krok," řekla Novotná.

Evropský šampionát začne v pátek odpoledne závodem na 1500 metrů, což je její oblíbená trať. Její význam ale nepřeceňuje. "Okoukáme se a zjistíme, kdo jak na tom je. Když člověk uspěje, je to dobrý vstup do závodu, ačkoliv na tom v podstatě nezáleží, protože je to čtyřboj. Rozhoduje se v neděli," dodala Novotná, která byla na ME loni čtvrtá.

Reklama