Hlavní obsah

Judistu Krpálka trápí záda, ale na olympiádě chce mezi elitu

Komplikací začal nový rok pro českého judistu Lukáše Krpálka, jehož přípravu před olympiádou narušilo zranění zad. Jednadvacetiletý reprezentant nemůže naplno trénovat a většinu času tráví v posilovně a při práci s fyzioterapeutem. Doufá ale, že jej výpadek v klasické judistické přípravě neovlivní před hrami v Londýně, kde Krpálek touží potvrdit svoji příslušnost k absolutní špičce a získat medaili.

Foto: Yves Herman, Reuters

Radost judisty Lukáše Krpálka

Článek

Krpálek, který ve středu počtvrté za sebou triumfoval v anketě o nejlepšího českého judistu, je ze zranění zad rozmrzelý. "Aspoň, že už mám jistou olympiádu. Nebylo by nic příjemného, kdybych v tomto stavu musel startovat přes bolest. Takhle se můžu v klidu doléčit a vletím do toho, až budu úplně v pořádku," řekl novinářům.

"Mám dlouhodobě problém se zády, protože jsem vysoký, tak se mi bedra občas zablokují. Při vyšetření na CT mi lékaři říkali, že mám něco i s ploténkami, ale pravidelným cvičením se prý všechno dá zlepšit. Tak se toho držím, cvičím každý den. Dopředu mě žene i vidina olympiády," uvedl jednadvacetiletý člen USK Praha, který soutěží ve váze do 100 kilogramů.

Jeho lapálie odstartovaly už před koncem minulého roku, kdy si záda zablokoval na horském soustředění při běhání na sněhu. Na začátku ledna vyrazil na soustředění do Rakouska a při jednom z tréninkových zápasů se jeho stav ještě zhoršil.

"Rvali jsme se a ten judista mně záda úplně zlomil. Píchlo mi v nich, sotva jsem se odplazil ze žíněnky. Ani jsem se nemohl narovnat, chodil jsem úplně zkroucený," popisoval Krpálek. Nyní už se cítí lépe. "Záda mě bolí, když třeba déle sedím a pak se postavím. Ale už mě to snad nechytne," řekl držitel bronzu z loňského MS v Paříži.

Přijde o turnaj Masters v Kazachstánu a další podniky

Jisté je, že kvůli potížím se zády přijde o turnaj Masters v Kazachstánu, Grand Slam v Paříži a dva Světové poháry v Německu a Rakousku. Krpálek se bojí, že kvůli tomu může klesnout ze současné osmé příčky na světovém žebříčku, která ještě zaručuje lepší nasazení před losováním olympiády. "První osmička je důležitá, protože pak se v prvním kole můžete vyhnout absolutní elitě. Mrzelo by mě, kdybych o to umístění přišel. Ale až se vrátím do závodů, snad udělám nějaké body, abych se dotáhl zpátky," doufá jihlavský rodák.

Zatím musí být trpělivý, na klasickou judistickou přípravu musí ještě zapomenout. "Do kimona nemůžu, takže chodím jen do posilovny a hodně chodím k fyzioterapeutovi. Ten mě prokřupává a napravuje, snad ty bolesti odezní co nejdříve," řekl Krpálek. Do tří týdnů by prý mohl být zpátky v plné přípravě. Návrat na tatami v ostrém zápase plánuje na poslední únorový víkend, kdy se v Praze uskuteční Světový pohár. "Budu mít trochu handicap, protože ještě asi nebudu stoprocentně připravený, ale dopředu mě zase požene adrenalin. Dorazí spousta známých a kamarádů, budu se chtít vytáhnout," líčil Krpálek, který předloni v hale na Podvinném mlýně skončil třetí.

Turnaj v Praze jsou pro něj prvním vrcholem sezóny, pak přijde mistrovství Evropy v Čeljabinsku a po něm už olympiáda. Krpálek ve své kategorii bude patřit ke spolufavoritům, velké výzvy se prý nezalekne. "Snad mě ten tréninkový výpadek nepoznamená a budu moci bojovat o medaili," prohlásil Krpálek. V Londýně se hodlá vytasit i s novou zbraní, která mu má pomoci k vysokým metám: od listopadu zkouší nový chvat, kterým chce rozšířit svůj repertoár. "Děláme na tom už od soustředění v Japonsku. Snad to před olympiádou vypiluju tak, aby mi to šlo i v zápasech," uvedl.

Reklama

Související témata: