Hlavní obsah

Záda, pak koleno... Ale pořád můžu předvést svůj nejlepší výkon, věří dobitý Verner

SHEFFIELD/PRAHA

Není to pro Tomáše Vernera zatím zrovna šťastná sezóna. Jedna zdravotní obtíž stíhá druhou, přesto je český krasobruslař přesvědčený, že mistrovství Evropy v Sheffieldu mu může výrazně zvednout náladu. O nadějích na úspěch obhájce bronzové medaile z loňského šampionátu napoví už dnešní krátký program.

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Tomáš Verner zatím neprožívá šťastnou sezónu.

Článek

Třikrát mu vyskočila ploténka, rušil jeden závod za druhým, bál se o pokračování kariéry. Když se jeho záda stabilizovala, přišla další nepříjemnost. Na začátku ledna si při tréninku v Kanadě, kde se připravuje, natáhl vazy v levém koleni. „Asi týden jsem nemohl zkoušet některé skoky,“ popisuje.

Od té doby jezdí s ortézou. „Nejdřív mi moc příjemná nebyla, ale teď v ní dva týdny trénuju a asi by nebylo nejvhodnější ji těsně před závodem sundat. Ale mám už tu nejmenší možnou variantu, ve které nejsou žádné výztuhy, jen stahuje koleno,“ vysvětluje Verner.

Tomáš Verner foto: Reuters/Michael Buholzer

Začne čtverákem 

Přes zdravotní lapálie však skepsi nepropadá. „Není to tak, že bych měl za sebou měsíc a půl přípravy, kdy bych odváděl optimální výkon každý den, ta zdravá sebedůvěra pramenící z dobrého tréninku tam není,“ připouští. „Ale jsem už ve stavu, kdy jsem schopen odvést svůj nejlepší výkon,“ je přesvědčený pětadvacetiletý Verner.

Vynechávat tak nehodlá ani nejobtížnější skoky. „Krátký program otevřu čtverákem, pak přijde trojitý axel a trojitá kombinace,“ naplánoval si. „V pondělí i ve středu jsem odjel v tréninku programy i se čtvernými skoky, byť jednou dopad nebyl ideální,“ popisuje.

Touží po medaili

Verner tuší, že konkurence je velká. „Myslím, že jsme tu jedna z mála zajímavých a otevřených disciplín, důležité bude být v první šestce po krátkém programu. Ale já jsem sem nepřijel za nějakým dobrým umístěním, ale za medailí,“ říká odhodlaně.

Krátký program vysílá ve čtvrtek od 16 hodin ČT 4. Pavel Kaška pojede v 15.49, Michal Březina v 16.29 a Tomáš Verner v 16.48.

Reklama