Hlavní obsah

Erbanovou trápí kotník, ale šampionát pojede

PRAHA

Devatenáctiletá Karolína Erbanová je první českou rychlobruslařkou, která bude startovat na mistrovství světa ve sprintech, které hostí superrychlá dráha v Calgary. V sobotu ji čeká pět set metrů a jeden kilometr, v neděli pak stejné distance. „Když bude po čtyřech závodech ve dvacítce, budu spokojený, protože příští rok můžeme postavit dvě závodnice,“ naznačil cíl věkem ještě juniorky trenér Petr Novák.

Foto: Karel Felt, Právo

Rychlobruslařka Karolína Erbanová

Článek

Jeho svěřenkyni ale trápí bolavý kotník. „Asi před třemi roky si ho zvrtla v Collalbu. Tenkrát znovu jela asi po týdnu, protože tam nebylo žádné závažné zranění. Problém v Calgary se objevil zřejmě proto, že noha prochladla. Byly tu teploty hluboko pod třicet stupni Celsia, to je pak hned. Samozřejmě pracujeme na rehabilitaci,“ vysvětlil kouč.

Běhat nemůže, bruslit ano

„Neznám snad jediného vrcholového sportovce, který by byl úplně zdravý... Tím chci říct, že s většími či menšími potížemi se potýkají všichni a závodí. Karolína je bojovnice, šampionát pojede. Nemůže sice běhat, ale bruslit ano. Uděláme všechno proto, aby kotník trpěl co nejméně,“ dodal Novák.

„Bolí to, i při jízdě, čím víc do toho dám síly, tím výrazněji, ale pojedu, nejsem první ani poslední. Doufejme, že se nic dramaticky nezmění. Dráha je tu rychlá, pojedu co nejlépe, ale netroufnu si odhadnout, co z toho bude. Přeci jenom hlavním cílem sezóny je pro mne juniorské mistrovství světa, kde obhajuji čtyři zlaté medaile a nějakou bych chtěla znovu získat, protože pojedu mezi juniorkami naposledy,“ prozradila svoje přání Karolína Erbanová.

Na rekordy nemyslí, ale...

Erbanová aktuálně drží český rekord na 500 m časem 38,22 s., který vytvořila loni právě v Calgary. Nejrychlejší Češkou je i na jeden kilometr časem 1:15,81 minuty. „Mluvit teď o překonání rekordů nemá smysl. Nebudu na Karolínu tlačit, nedávám jí žádný konkrétní cíl. Ať jede tak, aby byla sama spokojená se svým výkonem. Uvidíme, co z toho bude,“ konstatoval Novák.

V Calgary už je nad nulou... „Ale zažili jsme tu hodně silný vítr. V hale to samozřejmě nevadí. Uvidíme, jak rychlý bude led. Tahle dráha patří k nejrychlejším na světě. Až při samotném závodě se ukáže, jak na tom Karolína je a na co bude mít,“ dodal trenér.

Reklama

Související témata: