Hlavní obsah

Z drátěných beden až před milióny diváků. Bez míčů nelze hrát slavný Super Bowl

PRAHA

Nezastaví se. Vrchol sezóny nepřichází jen pro hráče amerického fotbalu, ale také pro firmu, která vyrábí oválné míče pro tento sport. Tento svátek bývá v USA jednou z nejsledovanějších televizní událostí roku. Super Bowl je pojem. A také prestiž. Ručně vyráběné míče firmou Wilson spatřují svět ve městě Ada ve státu Ohio.

Foto: Matt Sullivan, Reuters

Práce v továrně před vrcholem sezóny jsou v plném proudu.

Článek
Fotogalerie

Loňské finále zámořské ligy amerického fotbalu sledovalo 111 miliónů lidí v televizi. Reklamní spot o pauze stál 3 milióny dolarů. A nyní je to tu opět.

Pozdvižení propukne 5. února, kdy se dva týmy New England Patriots a New York Giants, potkají na hřišti. A žádný z hráčů se neobejde bez balónu, bez něj nejde hrát americký fotbal, bez něj nezískáte body.

Továrna ve městě Ada nyní žije čilým ruchem. Desítky rukou se dotknou šišatého míče při cestě od lisování až po samotné hřiště. Pracovní linky běží dvaapadesát týdnů v roce a drátěné bedny jsou plné potištěných míčů. Denně zde vyprodukují přes tři tisíce míčů - vylisují, vyrobí, sešijí, otestují, zabalí. Pak míří do světa.

Každý tým na finále obdrží 108 míčů - 54 pro trénink a 54 pro zápas. Pro Super Bowl se používá celkem 120 balónů, dvanáct jich je speciálně pro kopy.

Od roku 1941 každý bod, který hráči zaznamenali při americkém fotbalu, nese stejný podpis. Je od firmy Wilson, pro NFL se vyrábí na jediném místě. Tam v Ohio. Tam, kde žije 3500 lidí.

Reklama

Související témata: