Hlavní obsah

Novotná zahájila ME v shorttracku šestým místem na 1500 m

Kateřina Novotná obsadila v pátek na úvod mistrovství Evropy v rychlobruslení na krátké dráze v Mladé Boleslavi šesté místo v závodu na 1500 metrů. Domácí reprezentantka v předposledním finálovém kole vlastní vinou upadla a do hodnocení víceboje získala tři body.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zklamání ve tváři rychlobruslařky Kateřiny Novotné po pádu v závodu na 1500 metrů na ME v Mladé Boleslavi.

Článek

Úvodní disciplínu šampionátu vyhrála Italka Arianna Fontanaová, která tak obhájila prvenství z loňského šampionátu v Heerenveenu. Druhé místo obsadila Jorien ter Morsová z Nizozemska, třetí projela cílem další italská rychlobruslařka Martina Valcepinaová.

V ženském finále upadly ještě další dvě rychlobruslařky. Nejhůř dopadla Elise Christieová z Velké Británie, která si podle posledních informací zlomila ruku.

Závod mužů vyhrál Nizozemec Sjinkie Knegt, který tak přidal do své sbírky po stříbru z minulého šampionátu i nejcennější kov, před Rusem Semjonem Jelistratovem a dalším nizozemským rychlobruslařem Nielsem Kerstholtem.

Novotná si představovala lepší začátek, ale nedělala si z toho velkou hlavu. "Chtěla jsem to rozjet trochu lépe, ale je to čtyřboj a rozhoduje se v neděli. Pořád je to hodně otevřené, nějaké body mám a hlavu si z toho rozhodně nedělám. Určitě ten dnešní pád a výsledek na mně nezanechá nějaké následky," prohlásila po závodu.

Pád byl nezaviněný. "Bohužel, šlápla jsem si na šponu, protože jsem to chtěla víc zavřít, víc to podjet. Ale to se občas stává," řekla sedmadvacetiletá Novotná, která má ve sbírce zlatou medaili z ME 2010, o rok dříve byla ve víceboji druhá.

Závod měla přitom rozjetý podle představ. Chvíli se pohybovala na šesté, chvíli na poslední sedmé pozici. "Šetřila jsem si síly na konec, nechtěla jsem se zbytečně vysilovat pomalým předjížděním, rozptylovat se," popisovala.

V devátém ze čtrnácti okruhů Novotná začala zrychlovat, desátý až dvanáctý okruh odjezdila na pátém místě a chystala závěrečný útok. "Ale bohužel přišel pád," pokrčila rameny.

Rozjížďku přitom bez větších problémů vyhrála, postup do finále pak uhájila o 28 tisícin sekundy před Veronique Pierronovou z Francie. "Že bych nepostoupila, to jsem neměla obavy. Spíš jsem se dívala, jestli tam té první Italce nestrčila nohu a nevyhrála," řekla Novotná. Skutečnost, že jela v prvním semifinále a měla o několik minut víc času na regeneraci před finále, považovala za výhodu. "Ale minimální," prohlásila.

ME v rychlobruslení na krátké dráze v Mladé Boleslavi
Muži - 1500 m
1. Knegt (Niz.)2:15,303
2. Jelistratov (Rus.)2:15,428
3. Kerstholt (Niz.)2:15,578
...
27. Loudín (ČR)vypadl v rozjížďkách
47. M. Apeltauer (ČR)vypadl v rozjížďkách
Ženy - 1500 m
1. Fontanaová (It.)2:28,082
2. Ter Morsová (Niz.)2:28,576
3. Valcepinaová (It.)2:28,812
...
6. Novotná (ČR)2:56,139
22. Záhumenská (ČR)vypadla v rozjížďkách

Reklama

Související témata: