Hlavní obsah

Slavnostní zahájení olympiády proběhne pod taktovkou oscarového režiséra

LONDÝN

Největší zvon v Evropě zahájí za půl roku úvodní ceremoniál olympijských her v Londýně, kterého se zúčastní i 900 dětí ze čtvrtí kolem olympijského areálu a zdravotní sestřičky. Oznámil to dnes v Londýně oscarový režisér Danny Boyle, který je uměleckým šéfem ceremoniálu.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Londýnský Tower Bridge

Článek

Jeho show nazvaná Zázračné ostrovy je inspirovaná hrou Bouře Williama Shakespeara. Očekává se, že vedle 80.000 diváků na stadionu ji bude sledovat asi miliarda lidí u obrazovek.

Ceremoniál přijde asi na 27 milionů liber (807 milionů korun), bude tedy podstatně levnější než předcházející představení v Pekingu. Boyle zdůraznil, že nehodlá soupeřit s Pekingem v monumentálnosti celé show, ale chtěl by se přiblížit charakteru úvodní ceremonie v Sydney.

"Měřítko ceremonie v Pekingu bylo omračující a krása Atén velmi inspirující. Ale musím říci, že v Sydney bylo cosi, co nás zaujalo, protože to zachytilo ducha her pro lidi," řekl Boyle, kterého proslavily filmy jako Trainspotting a Milionář z chatrče.

Boyle uvedl, že jména umělců, kteří na ceremoniálu vystoupí, zveřejní v následujících měsících. Již nyní však oznámil, že se ve slévárně Whitechapel ve východním Londýně začíná odlévat největší zvon v Evropě, který bude vážit 27 tun a jeho zvonění zahájí celou ceremonii. Na zvonu bude citát Kalibána z Shakespearovy Bouře: "Neměj strach. Tenhle ostrov oplývá hlasy a zvuky."

Název celé show Zázračné ostrovy, inspirovaný Bouří, má zachycovat "odkaz, různorodost, energii, vynalézavost a tvořivost, které definují Britské ostrovy".

Podle Boylea budou při ceremoniálu významnou úlohu hrát zdravotní sestry. Zdůvodnil to tím, že britské bezplatné zdravotnictví "je něco, co je u nás unikátní...stejně jako náš smysl pro humor".

V úvodním i závěrečném ceremoniálu her vystoupí vedle dalších účastníků i 900 dětí ze základních a středních škol z šesti obvodů v okolí olympijského areálu, který leží v poměrně chudé části města.

Hudební režii ceremoniálu převezme elektronické duo Underworld, jehož hudba zněla i v Boyleově snímku Trainspotting.

Organizátoři chtějí udržet délku ceremoniálu do tří hodin, i když vzhledem k počtu nastupujících sportovců to nebude jednoduché. "Underworld se musí postarat o to, aby pochodová hudba měla aspoň 120 úderů za minutu," poznamenal Boyle.

Reklama

Související témata: