Hlavní obsah

Erbanová v Calgary: pět rekordů za dva dny!

CALGARY/PRAHA

Devatenáctiletá rychlobruslařka Karolína Erbanová sice nezískala medaili, ani neohrozila první desítku účastnic mistrovství světa ve sprintu, přesto se stala jednou z jeho hvězd. Během dvou dnů vylepšila třikrát český rekord, jeden juniorský světový a jedno juniorské maximum vyrovnala. Navíc celkovou sedmnáctou příčkou získala pro Česko další místo pro příští rok.

Foto: ČTK/AP

Rychlobruslařka Karolína Erbanová na okruhu v Budapešti

Článek

„Přijeli jsme na šampionát s tím, že se pokusíme nějaké české a světové rekordy překonat. Karolína je stále ještě juniorka, ale jako vůbec první česká rychlobruslařka startovala na seniorském sprinterském šampionátu. To, co se jí povedlo, je nad očekávání,“ přiznal spokojený trenér Petr Novák.

Vše začalo sobotním časem 38,17 s na pět set metrů. O pět setin tak vylepšila svoje loňské maximum z této dráhy. V neděli posunula hranici českého rekordu o dalších šest setina sekundy na 38,11 s. Neuběhly ani dvě hodiny a padla další česká rekordní hranice. Na jeden kilometr zajela čas 1:15,41 minuty, což znamenalo překonání jejího vlastního maxima o čtyři desetiny sekundy a zároveň vyrovnání juniorského světového rekordu. Ve sprinterském čtyřboji pak vymazala z rekordních juniorských tabulek Korejku I Sang-hwa, když posunula součtem 152,470 bodu hranici o více než půl bodu.

„Karolína šla do závodů se zdravotními problémy. Bolavý kotník ji nakonec tolik neomezoval,“ zdůraznil Novák. „Po návratu domů se přesuneme do Hamaru, kde pokračuje koncem příštího týdne Světový pohár. Zatímco Martina Sáblíková se pak bude připravovat v Berlíně na pokračování Světového poháru a dva světové šampionáty, Karolína odjede ve druhé polovině s Pavlem Kulmou, který mi už také pomáhá jako asistent, do japonského Obihira, kde ji čeká o prvním březnovém víkendu vrchol sezóny, kterým je juniorské mistrovství světa,“ nabídl kouč program svojí svěřenkyně.

„Jedu v juniorkách poslední sezónu a chtěla bych obhájit některou ze čtyř zlatých medailí, které jsem získala na mistrovství světa loni,“ prozradila svoje přání Karolína Erbanová.

Reklama

Související témata: