Hlavní obsah

Jansta vyložil Klausovi své plány na vzkříšení sportu

Nový předseda Českého svazu tělesné výchovy Miroslav Jansta v úterý seznámil prezidenta Václava Klause s kroky, které chce v nejbližších týdnech udělat pro vzkříšení českého sportu a zlepšení jeho financování. Klause považuje Janstu za jednoho z mála vrcholných představitelů země, který sportu vždy pomáhal.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Václav Klaus (vlevo) přijal na Pražském hradě nového předsedu Českého svazu tělesné výchovy Miroslava Janstu.

Článek

"Pan prezident je sportovní fanoušek a ukázal to například, když nám významně pomohl s organizací mistrovství světa v basketbalu," uvedl Jansta při setkání na Pražském hradě. "Už jste tu byl několikrát, ale ještě ne v této funkci," narážel Klaus na Janstovu poslaneckou minulost.

Za zavřenými dveřmi spolu probrali zejména problémy, do kterých se český sport v poslední letech i vinou krachu loterijní společnosti Sazka dostal. "Nakreslil jsem mu a vysvětlil, co chci s předsedy svazů dělat s českým sportem. Zaujalo ho to a dohodli jsme se, že ho budu i nadále informovat," přiblížil debatu po jednání Jansta v rozhovoru pro ČTK a Českou televizi.

První zasedání nově zvoleného výkonného výboru ČSTV je na programu 9. února, do té doby nechce Jansta hovořit o konkrétních krocích. "Ale chci, aby proběhla očista od funkcionářů, kteří jsou spojeni se Sazkou. Všichni, kdo tam pobíral milionové odměny, nemají morální autoritu, aby působili ve sportu. Chci, aby lidé zdiskreditovaní Sazkou skončili," prohlásil.

Zároveň chce změnu v orgánech, které řídí český sport. "Abychom získali autoritu vůči státu, vládě, politikům. Abychom mohli říct, že jsme si udělali pořádek před vlastním prahem," řekl advokát Jansta. "Pak se uvidí, jestli sliby politiků nebyly plané. Připravuju nejen očistu, ale také legislativní kroky, jakým způsobem financovat sport," uvedl šéf České basketbalové federace

Klausův přístup ocenil. "Jde mu o sport jako o celek, hlavně ho zajímala efektivita řízení sportu. Pan prezident českému sportu pomáhá celou dobu svou přítomností a vytváří prostor zahraničním firmám ve sponzoringu. Je jeden z mála ve vrcholné politické funkci, který toho pro český sport hodně vykonal," dodal.

Reklama