Hlavní obsah

VIDEO: Exkurze v pekle. Závod drsňáků není pro slečinky

PRAHA

Na tohle nemá jen tak někdo. Tradiční britský závod „Tvrdý chlapík“ (Tough Guy) v Pertonu nedaleko Wolverhamptonu nenabízí nic než utrpení, přesto o uplynulém víkendu znovu přilákal tisíce zájemců o exkurzi v pekle. Přijít k úrazu můžete na děsivé překážkové dráze prakticky kdekoliv a není divu, že ti kdo přetrpí nástrahy trati až do cíle, mají ve tváři blažený výraz šílenců.

Foto: Darren Staples, Reuters

Jeden z účastníků Tough race proskakuje ohnivou hradbou.

Článek

Bahno, lezavá zima, kalná voda. Elementy, jichž se během závodu prakticky nezbavíte. A překážek, které na účastníky tradičního závodu čekají, je na výběr nepřeberné množství. Jen namátkou třeba oslizlé klády, ostnatý drát i drát pod elektrickým proudem, plameny šlehající do výšky dospělého člověka, odpadní trubky, brodění a potápění ve špinavé vodě... Není divu, že ještě před startem účastníci podepisují prohlášení, jímž berou na vědomí, že přijímají veškerá rizika a startují na vlastní nebezpečí.

Jeden z účastníků Tough Guy proskakuje ohnivou hradbou.foto: Reuters/Darren Staples

Závod v délce necelých třinácti kilometrů se běhá od roku 1986 na ploše téměř 2,5 kilometrů čtverečních a průměrně ho nedokončí třetina startujících. Dva lidé dokonce při závodu zemřeli.

O krvavá zranění není při extrémním závodu Tough Guy nouze.foto: Reuters/Darren Staples

Letošní ročník, do nějž vystartovalo na tři tisíce účastníků, vyhrál Knut Höhler v čase 1:11,57 hod. Německý drsňák doklopýtal do cíle, přestože mu po pádu z jedné překážky crčela z rozbité hlavy krev a byl lehce dezorientovaný. „Bylo to opravdu tvrdé. Neměl jsem letos takovou formu jako loni. Snažil jsem se být co nejrychlejší, při překonávání natažené sítě jsem to ale vzal hlavou o dřevěnou kládu. Byl jsem pak trochu zmatený,“ líčil

Reklama

Související témata: