Hlavní obsah

Německem otřásá velký dopingový skandál, znovu v něm figuruje i Pechsteinová

PRAHA

V Německu začíná vyplouvat na povrch velká dopingová aféra připomínající někdejší praktiky organizovaného dopingu za časů NDR. Německé úřady začaly totiž vyšetřovat doktora Andrease Frankeho, jenž měl provádět manipulace s krevními testy. Franke přitom spolupracoval s téměř třicítkou německých reprezentantů včetně olympijské vítězky v rychlobruslení Claudií Pechsteinovou.

Foto: Colin Braley, ČTK/AP

Německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová

Článek

Franke měl údajně odebírat sportovcům krev, která následně prošla ozářením, a pak ji sportovcům znovu aplikoval do těla. Tato metoda už byla údajně praktikovaná za dob socialismu u sportovců NDR, kdy se často mluvilo o řízeném dopingu. Franke se brání tím, že šlo jen o preventivní opatření kvůli infekci. Používání krevní transfuze je přitom světovou antidopingovou agenturou zakázáno.

Podle zdrojů z německého antidopingového výboru je mezi sportovci, kteří metodami doktora Frankeho prošli, vedle Pechsteinové také známý cyklista, jenž se připravuje v národním tréninkovém středisku v Erfurtu. Podle televize ARD je na seznamu 28 sportovců například olympijský vítěz v cyklistice Nils Schumann, nebo jamajský skokan do dálky James Beckford.

Devětatřicetiletá Claudia Pechsteinová je rychlobruslařskou legendou, kterou jako svůj vzor označovala i Martina Sáblíková. Má na kontě pět zlatých medailí z olympijských her, dalších šest nejcennějších kovů má z mistrovství světa. Je nejúspěšnější německou sportovkyní v historii ZOH. Jenže už v roce 2009 dostala dvouletý distanc za krevní doping.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články