Hlavní obsah

Loterijní zákon může podle Drahoše vzít dostihům 10 miliónů korun

PRAHA

Dostihový sport může přijít kvůli novému znění loterijního zákona o deset miliónů korun. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl Petr Drahoš, ředitel chuchelského závodiště i předseda představenstva společnosti Toto CZ.

Foto: Jirka G. Novák, Sport.cz

Dostihové závodiště - ilustrační foto

Článek

Dostihové sázky v Česku dosud organizovala firma Toto CZ a veškerý výtěžek, který kontroloval Jockey Club, byl poskytován na úhradu dostihových dotací. Podle nového zákona se bude moci na dostihy sázet u jakékoliv sázkové společnosti, ale výtěžek půjde do státního rozpočtu a bude přerozdělen.

"Novelou loterijního zákona pro dostihy ztrácíme okolo deseti miliónů korun," vypočítal Drahoš, zároveň i člen prezídia Jockey Clubu. "Dva milióny z našich zdrojů a další nezanedbatelné příjmy od ostatních sázkovek," doplnil.

"Otázkou je, jak se dá na takové bázi dostihový sport pořádat," ptal se sám sebe Drahoš. Doufá ale, že se situaci podaří vyřešit. Snahou bude oslovit ministerstvo zemědělství i financí, kraje, obce i město. "To budou základní body, o které se chceme opřít, a chceme diskutovat, jak dál, aby dopad na návštěvníky byl co nejmenší. Věříme, že se ztráta podaří nahradit, jinak bude méně dostihů či nižší dotace," řekl Drahoš.

Nová situace bude podle prezidenta Jockey Clubu Václava Luky představovat problém především pro menší závodiště. "Dosud bylo jejich provozování na hranici rentability. Když je finančně skalpujeme, tak to bude hluboce prodělečné. A kdo bude něco takového provozovat?" řekl.

Pomoci by teoreticky mohlo internetové sázení. "To by mohlo navýšit příjmy. Internet jsme schopni zavést hned, ale problém je náplň sázek," řekl Drahoš.

Reklama

Související témata:
Jiří Drahoš