Hlavní obsah

Pistorius není sám, celebritou je i triatlonistka s protézou

NEW YORK

Věhlasný atlet Oscar Pistorius je jen špičkou ledovce. Spousta dalších sportovců se díky protézám snaží nahradit svůj handicap a podávat fantastické výkony. Jako třeba Američanka Sarah Reinertsenová (36), první triatlonistka, která po amputaci nohy absolvovala slavný závod Ironman na Havaji. Žena, která mimo jiné zvládla i sedm maratonů, stále pomýšlí na další úspěchy.

Foto: Sport.cz

Také ve vodě je Sarah Reinertsenová jako doma... Plavání s delfíny dostala jako odměnu za zdolání Ironmana.

Článek
Fotogalerie

Jihoafričana Oscara Pistoria zná téměř každý. Sprinter, který má po problémech s vrozenou vadou podkolenní amputaci obou končetin, se klidně pustil do tancování tanga. Na olympiádu ještě nesměl, ale loni jako první takto postižený atlet startoval v Tegu na mistrovství světa.

Spoustu smělých plánu má stále i šestatřicetiletá Sarah Reinertsenová. Když jako první žena s protézou zdolala v roce 2005 obávaného Ironmana (3,8 km plavání v otevřeném oceánu, 180 km jízdy na kole a 42,2 km běhu, to vše v jediném dni), zajistila si nehynoucí slávu.

„Obdivovala jsem muže, co všechno je s protézami možné. Věřila jsem, že to také dokážu. Myslím, že zdoláním Ironmana jsem celému světu ukázala, že pokud si věříte, zvládnete cokoliv,“ líčí Sarah, která přišla o nohu v sedmi letech.

Je velkou propagátorkou co největšího rozšíření protéz pro tělesně postižené sportovce a sama teď od výrobce dostala nový typ Nike Sole vyvinutý pomocí nejmodernějších technologií. „Je to zcela zvláštní projekt. Dokážeme sportovcům vyhovět na míru a pak sledovat, jak dosahují své cíle,“ pochvaluje si Tobie Hatfield, ředitel vývoje firmy Nike.

Reinertsenová se za svůj handicap nestydí a na společenské akce klidně chodí v sukních. Ve Spojených státech je celebritou, jako reklamní tvář si ji vybral i jeden z největších světových výrobců automobilů. V roce 2009 pak Sarah po boku tenistky Sereny Williamsové či hokejisty Zdena Cháry nafotila umělecké akty pro časopis ESPN.

Reklama