Hlavní obsah

VIDEO: To bude záhul. Dvousetkilometrový maratón. Ať dál mrzne, přejí si troufalci

Jen ať mráz vydrží, přejí si bruslařští nadšenci v Nizozemsku. Jsou blizoučko k tomu, aby příští týden zase zažili unikátní závod na kanálech. A je to tedy pořádná porce - 200 kilometrů na přírodním ledě, proslulý podnik s názvem Elfstedentocht. Jedenáct měst v provincii Friesland poprvé od roku 1997 může zažít zase tu jedinečnou atmosféru, je to takřka jako státní svátek v zemi tulipánů.

Foto: Reuters

V Amsterdamu chystají ojedinělý závod na zamrzlých kanálech

Článek

V Holandsku chystají ojedinělý závod na zamrzlých kanálech

Základní předpoklad pro uspořádání je jasný, led musí mít tloušťku alespoň 15 centimetrů po celé délce dráhy, aby vydržel nápor očekávaných 16000 účastníků. Kam se s účastí hobby závodníků hrabe třeba Jizerská padesátka...

"Má to dvanáct třináct centimetrů, něco chybí, ale s tímhle mrazem to půjde," říká spokojeně v obci Hindenloopen kontrolor tloušťky ledu Gauke Bootsma. "Myslím, že na pětasedmdesát procent závod bude.“

Start i cíl je v Leeuwardenu. V historii se tenhle unikát konal patnáctkrát. Čekání od poslední možnosti jet je dlouhé, už patnáctileté. O to více všichni v Nizozemsku sledují předpovědi počasí. A chtějí jediné: mráz. V zemi, kde je rychlobruslení národním sportem, má vlna sibiřského chladu spoustu podporovatelů, zatímco skoro celá Evropa prská.

První vítěz slavného závodu Minne Hoekstra jel 200 km skoro 14 hodin. Bylo to v roce 1909, kdy se poprvé podařilo realizovat poměrně starou myšlenku spojit města na severu země sportovní akcí. Kolem romantických větrných mlýnů i centry měst vede trať. Poslední závod ovládl Henk Angenent, potřeboval na to už jen 6 hodin a 49 minut.

S historií podniku jsou spjaty i kuriozity. V roce 1963 dokončilo jen 69 bruslařů z 10 000 účastníků kvůli extrémnímu mrazu - teplota klesala až na minus 18. A ještě k tomu pořádně fičelo od východu. Tehdy hlavní ochranou proti zimě byly noviny pod oblečením...

Pak se nejelo až do roku 1985, byla to nejdelší pauza v konání závodu. Sport se mezitím radikálně změnil. Hlavně brusle. Ale na počasí nikdo vyzrát nestačil. Právě v roce 1985 byl pro změnu souboj ukončen předčasně. Vítěz sice byl známý, ale rekreační bruslaři nuceně ve večerních hodinách museli opouštět trať, protože bylo teplo a led mizel takřka před očima.

Teď něco takového zřejmě nebude hrozit. Místní obyvatelé zatím odklízejí z trati sníh. „Jsou ale dvě možnosti, buď to stáhnout, nebo polít vodou, zmrzne to a led bude ještě silnější,“ radí bruslař Hans van der Mey, jeden z troufalců, kteří se vydají vstříc maratónskému záhulu. Pokud tedy vydrží mráz.

Reklama

Související témata: