Hlavní obsah

Spor v českém paralympijském hnutí je zřejmě ukončen

PRAHA

Vleklý spor v českém paralympijském hnutí je zřejmě po osmi letech zažehnán. Handicapovaní sportovci v tomto týdnu podepsali společnou dohodu, díky níž by se Český paralympijský výbor (ČPV) měl opět stát právoplatným členem Mezinárodního paralympijského výboru (IPC). ČPV o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Neměla by tak být ohrožena účast českých postižených sportovců na paralympiádě v Londýně.

Článek

Memorandum o porozumění podepsali zástupci ČPV, Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS) a České asociace tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS). Tyto organizace byly znesvářené od roku 2004, kdy tehdejší předseda ČSTPS Jan Nevrkla pohrozil kvůli nesouhlasu s postupy ČPV vystoupením z organizace, což vedení ČPV přijalo a vytvořilo konkurenční ČATHS. Případ se dostal až k Nejvyššímu soudu.

Nynější dohodou organizace plní podmínku předsedy IPC Xaviera Gonzaleze z letošního ledna. ČPV by se měl znovu stát plnohodnotným členem Mezinárodního paralympijského výboru, což není od loňského října. Hrozilo, že by se čeští reprezentanti nemohli zúčastnit paralympijských her v Londýně.

Na smlouvě jsou podpisy výkonné předsedkyně ČPV Alena Erlebachové, předsedy ČPV Vojtěcha Volejníka, předsedy ČATHS Jaroslava Křečka a předsedkyně ČSTPS Radky Kučírkové.

Podle požadavků IPC ještě musí být do 31. března provedena revize stanov tak, aby zaručovaly všem sportovním svazům sdruženým v ČPV rovné podmínky. Pak bude podle Gonzaleze okamžitě obnoveno členství.

Nejpozději do konce roku chtějí sportovní svazy sdružené v ČPV společně vytvořit a přijmout nové stanovy vycházející z připravované nové struktury výboru. Vytvoří i novou jednotnou organizaci sdružující tělesné postižené sportovce místo ČSTPS a ČATHS.

Reklama