Hlavní obsah

VIDEO: Chisora neobral Vitalije Klička o titul, pak se porval s Hayem

MNICHOV

Ukrajinský boxer Vitalij Kličko obhájil titul světového šampióna v těžké váze organizace WBC. Na body udolal Brita Derecka Chisoru, ovšem v duelu nijak nedominoval. Navzdory papírovým předpokladům musel o svůj pás tvrdě bojovat, Chisora byl po celý zápas aktivní a sebevědomý, díky čemuž viděli diváci v hale i u televize velmi atraktivní box bez hluchých míst. Po zápase se ale Brit popral na tiskovce s bývalým mistrem světa v těžké váze Davidem Hayem a na neděli si oba předvolala k výslechu německá policie.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Dereck Chisora v souboji s Vitalijem Kličkem o světový titul v těžké váze.

Článek
Fotogalerie

Potyčka mezi Chisorou a Hayem

Když se oba boxeři potkali v ringu, Chisora se tlačil ke Kličkovi a vypadalo to, že strkanice a rozmíšky z předchozích dnů se přenesou i do samotného utkání. Nakonec oba aktéři udrželi nervy na uzdě a až po vyslechnutí hymen se do sebe pustili naostro. V dlouho očekávaném duelu byl k vidění od prvního kola dobrý a rychlý box s velkým nasazením. Chisora se snažil zkrátit vzdálenost a přistupovat blíž ke čtyřicetiletému Kličkovi. Střet odsýpal ve slušném tempu, britský boxer byl aktivní a dával zápasu náboj. Tvrdé rány ale rozdával i Kličko, jehož zprvu Chisorova aktivita trochu zaskočila, postupně ale získával zpět půdu pod nohama.

Ve třetím kole Kličko soupeře zasahoval mnohem častěji, Chisora byl v obraně občas nepřipravený s rukama dole, což byla voda na Ukrajincův mlýn. Ovšem Brit se nenechal zastrašit, držel se pevně vlastní strategie a stále se snažil tlačit a atakovat soupeře. Obzvláště ve čtvrtém kole dával najevo, že je z jiného těsta než poslední Kličkovi soupeři. Ukrajinský boxer musel být ve střehu, stále naplno pracovat. Podobný obrázek vydržel i po polovině utkání, nenaplňovaly se papírové předpoklady, podle nichž měl být Chisora pro Klička snadným soustem. Přesto ale Chisora nedostal Klička do vážných potíží, například počítání, čas mu pak ubíhal příliš rychle, nedalo se čekat, že by Ukrajinci „vyfoukl“ pás na body. A tak musel ve zbývajících dvou třech kolech více riskovat, ještě zvýšit svou aktivitu a jít si pro rozhodující ránu.

To se mu ale nepodařilo, Kličkův výkon v závěru duelu rostl a vítězství na body si takticky pohlídal i v posledním kole. Přesto zápas nabídl hodně odlišný obrázek, než na jaký byli příznivci ukrajinského bijce zvyklí z posledních duelů. Chisora byl houževnatý, ustál spoustu tvrdých ran a neustále přitom hýřil aktivitou. Svou snahou se tak u boxerských příznivců trochu rehabilitoval po páteční facce, kterou šampiónovi znenadání uštědřil během oficiálního vážení.

Za facku pokuta 50 tisíc dolarů

Dohru měla i facka, kterou Chisora uštědřil Kličkovi při pátečním vážení. I když se Britův tým Ukrajinci několikrát omluvil, dostal zimbabwský rodák od WBC pokutu 50.000 dolarů, což je deset procent jeho výdělku z utkání. Chisora navíc při představování boxerů v ringu plivl vodu do obličeje Kličkovu bratrovi Vladimirovi, rovněž světovému šampiónovi, čímž sourozence ještě víc popudil.

Vzrušená atmosféra neopadla ani po vyhlášení výsledku. Oba soupeři stáli se svými sekundanty v ringu nasupeně proti sobě a chvíli hrozilo, že by mohlo neplánovaně dojít i na třinácté kolo. Žádná další rána v ringu už nepadla, zato v útrobách haly později létaly nejen údery, ale i televizní kamery.

"Uznávám ho jako boxera, ale ne jako člověka. Pokazil pověst boxu jako sportu i všem boxerům. Přijel sice z Británie, ale džentlmen to není," kritizoval Vitalij svého soupeře po utkání.

Brita zadržela policie na letišti

Chisora se po zápase popral s Davidem Hayem a na neděli si oba předvolala k výslechu německá policie. Brit se ráno pokusil odletět domů a byl na letišti zadržen.

Haye, který v Mnichově působil jako televizní spolukomentátor zápasu, si nenechal líbit rýpnutí od Kličkova manažera Bernda Bönteho. "Na rozdíl od Davida Haye Dereck Chisora opravdu přijel a zkusil to," řekl Bönte v narážce na neúspěšná jednání s Hayem, který loni v létě prohrál s mladším z bratrů Vladimirem a posléze ukončil kariéru.

V následné hádce Bönte vmetl Hayeovi do tváře, že nepřijal nabídku a teď je mimo hru. Britský boxer tvrdil, že v prosinci se zápasem souhlasil.

Do roztržky se vmísil Chisora a oba krajané se začali urážet. Haye mu připomněl, že prohrál tři z posledních čtyř zápasů. Chisora se bývalého šampióna WBA posměšně vyptával, jak se má jeho zraněný prst, na který svaloval porážku s Kličkem.

Vyhrožoval mu, že ho zastřelí

Chisora se pak vydal od stolu mezi novináře a s Hayem se porval. Opakovaně mu vyhrožoval, že ho zastřelí. Při jejich potyčce odletovaly kamery a Hayeův manažer Adam Booth utrpěl v mele tržnou ránu na hlavě. Rváče od sebe odtrhla ochranka a na místě nakonec zasahovala i policie.

Souboj o titul v těžké váze organizace WBC
Kličko vs. Chisora: 118:110, 118:110, 119:111 na bodyon-line

Reklama

Související témata: