Hlavní obsah

Krpálek po zranění sází v domácím prostředí na "falešnou formu"

Nejdelší pauzu v kariéře má za sebou nejlepší český judista Lukáš Krpálek. Kvůli zranění zad a nemoci je už dva a půl měsíce bez soutěžního zápasu. I proto se hodně těší na pražský Světový pohár, i když přiznává, že nebýt to v Čechách, turnaje by se nezúčastnil. Věří, že mu pomůže "falešná forma", kterou judisté po delší pauze prožívají.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Talentovaný judista Lukáš Krpálek

Článek

Bronzový medailista z loňského mistrovství světa se turnaje naposledy zúčastnil v prosinci v Tokiu. "Od té doby jsem zápasil jen se svými zády. Do toho jsem teď i onemocněl, měl jsem nějakou virózu a dostal jsem antibiotika, která jsem teprve v pondělí dobral. Přesto věřím, že budu na turnaj připraven tak, abych byl schopen něco vybojovat," řekl Krpálek na dnešní tiskové konferenci.

Kvůli problémům s vyhřezlou ploténkou mohl trénovat převážně jen v posilovně. Tak dlouhou pauzu dosud nezažil, proto netuší, jak se to na něm projeví. "Je to nejdelší pauza v kariéře. Nevím, jaké to bude, ale doufám, že v pohodě. Nezbývá mi, než spoléhat na falešnou formu, protože nemám natrénováno," přiznal Krpálek.

Podle trenéra Petra Laciny může být pocit falešné formy silnou zbraní. "Někdy po delší pauze se člověk pere docela dobře. První turnaj mu to jde, ale pak další dny je v pytli. Proto budeme sázet na falešnou formu," uvedl Lacina.

Kvůli problémům se zády navštěvoval Krpálek denně fyzioterapeuta a pro radu si byl u Petra Jákla, který právě kvůli ploténce ukončil kariéru a vrhl se do filmového průmyslu. "Dával mi rady. Říkal mi, ať to neuspěchám, protože on už se nemohl dočkat kimona, uspěchal to a zranil se znovu. Také mi poradil různá cvičení," řekl Krpálek.

Krpálek se chce ukázat před kamarády

Bolesti už překonal a o to více se těší na víkendový Světový pohár v Praze. "Na turnaji jsem chtěl za každou cenu startovat, protože je to doma a chci se před fanoušky a kamarády ukázat. Kdyby to bylo jinde, tak bych nestartoval, ale tady se s tím chci poprat a i bez tréninku něco předvést. A když prohraju, tak to zase bude motivace k tomu, abych na sobě více pracoval," dodal Krpálek.

Pražský turnaj je pro něj důležitý i v tom, že by potřeboval získat body, aby se udržel mezi osmi nejlepšími judisty své váhové kategorie do 100 kg a byl tak nasazený na olympijských hrách v Londýně. "Zatím je to těsné. Jsou tam ještě dva, kteří se před Lukáše mohou dostat. Každý bod se proto hodí," uvedl trenér Lacina.

Jiný problém má v kategorii do 81 kilogramů Jaromír Musil. Tomu se naopak zdravotní problémy vyhýbají a je ideálně připraven. Přesto nepřicházejí výsledky. "Jsem dobře připravený, takže vím, že bych měl vyhrát a to mě svazuje," přiznal Musil. "Když jsem teď na Grand Prix v Düsseldorfu šel na žíněnku, pořád jsem měl v hlavě, že už musím vyhrát. A dolehlo to na mě. V Praze bude hodně fanoušků a známých, tak mi to snad pomůže překonat tlak, který si vytvářím sám na sebe," dodal Musil.

Reklama

Související témata: